Seçim 2024

DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Tiryaki: Adalet ve Kalkınma Partisi seçimde kazanamadığını, hukuk dışı yol ve yöntemlerle elde etmeye çalışıyor

"AKP'nin adaylarının yakınları sandıkları, oy pusulalarını, torbaları yaktı"

05 Nisan 2024 18:26

T24 Haber Merkezi

Şanlıurfa Hilvan ve Halfeti'de seçimlerin iptal edilmesi üzerine DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı, Batman Milletvekili ve YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, basın açıklaması düzenledi. "Maalesef Adalet ve Kalkınma Partisi, seçimde kazanamadığını, seçimle başaramadığını, seçim dışı, hukuk dışı yol ve yöntemlerle, sandık dışındaki yol ve yöntemlerle elde etmeye çalışıyor" diyen Tiryaki, "Hiç kimse kendi yarattığı hukuksuzluktan yararlanamaz. Bir yandan oy pusulaları, torbaları yakacak ve bir yandan da burada hileli işler var deyip bu seçimi iptal ettirmeye çalışacaksınız. Hukuksuzluk, hukuka aykırılık, bir gasp var doğru ama bütün bunların faili AKP ve AKP'nin adayları, adayların yakınlarıdır" ifadelerini kullandı.

TIKLAYIN - DEM Parti'nin kazandığı Şanlıurfa Halfeti'de seçim iptal edildi

TIKLAYIN - Seçimlerin yenilenmesine karar verilen Hilvan'da gerginlik

Tiryaki'nin açıklamalarından satır başları şöyle:

"Maalesef Adalet ve Kalkınma Partisi, seçimde kazanamadığını, seçimle başaramadığını, seçim dışı, hukuk dışı yol ve yöntemlerle, sandık dışındaki yol ve yöntemlerle elde etmeye çalışıyor. Ülkenin dört bir yanında pek çok sandığa ve seçim sonucuna itiraz ettiler. Emin olun bu itirazların neredeyse hiçbirisinin hiçbir hukuk dayanağı yok.

Bunu Van'la başlattılar. Çok açık bir hukuksuzlukla Van Büyükşehir Belediyesi'ni elimizden almaya çalıştılar. Maalesef İl Seçim Kurulu kararıyla mazbatanın AKP'li adaya verilmesine karar verilmişti. Fakat YSK buna dur dedi, bu ülkede hala hukuk olduğunu anımsattı ve mazbatanın Abdullah Zeydan'a verilmesine karar vermişti. Ve Abdullah eş başkanımız mazbatasını aldı. Ama AKP itirazlarına devam ediyor.

"Adalet ve Kalkınma  Partisi sudan bahanelerle pek çok yerde seçimleri iptal ettirebiliyor"

Asıl sorun şu; pek çok yerde açıkça hukuka aykırılıkları tespit ettiğimiz halde yaptığımız itirazların hiçbirisine olumlu yanıt verilmezken maalesef Adalet ve Kalkınma  Partisi sudan bahanelerle pek çok yerde seçimleri iptal ettirebiliyor. Pek çok yerde oyların yeniden sayılmasına karar verebiliyor.

"Yaptığımız itirazların hiçbirine şu ana kadar olumlu yanıt verilmedi"

Biliyorsunuz Şırnak, Uludere, Kars, Eğil'de yani pek çok yer ve onlarca merkezde hukuk dışı yol ve yöntemlerle seçmenler taşınarak seçim sonucuna etki edilmek istenmişti. 31 Mart günü bütün sosyal medya hesaplarımızdan bu hukuksuzluğun görüntülerini kamuoyu ile paylaşmıştık. Yüzlerce, binlerce askerin, güvenlik görevlisinin nasıl gelip oy kullandıklarını ve akşam o kenti havaalanında nasıl terk ettiklerini herkese göstermiştik. Bunlara yaptığımız itirazların hiçbirine şu ana kadar olumlu yanıt verilmedi.

"AKP bütün hukuksuzlukları kendileri yarattığı halde itirazları kabul ediliyor"

Bitlis'e itiraz ettik, aradaki fark sadece 190 civarındaydı. Ne ilçe ne il seçim kurulu bu itirazlarımızı göz önünde bulundurmadı. Şırnak'ta halkımız bu hukuksuzluğa direniyor, itirazlarını dile getiriyor. Hukuken de itiraz ettik. Maalesef Şırnak'ta ilçe seçim kuralları da bu itirazlarımızın hiçbirisini kabul etmediler. Hukuksuz oy taşımalarının hepsine seyirci kalmışlardı. Bugün de itirazlarımızı reddettiler. Ama itiraz eden AKP olunca ve bütün hukuksuzlukları kendileri yarattığı halde bu itirazları kabul ediyorlar. Bunlardan iki önemli örnek var.

"AKP'nin adaylarının yakınları; sandıkları, oy pusulalarını, torbaları yaktı"

Urfa'da 7 ilçeyi kazanmıştık. Bu büyük bir başarıydı. Hilvan'da sandıkları, oy pusulalarını yakarak, oyları ve tüm seçim malzemelerinin bulunduğu torbaları yakarak seçimi iptal ettirmeye çalıştılar. Bunları yapan AKP'nin adaylarının yakınlarıydı. Gizli saklı bir bilgi falan değil Sosyal medyadan bu görüntülerin tamamını izleyebilirsiniz. Sanki bu hukuksuzlukları kendileri yapmamış gibi burada hileli işler var deyip ilçe seçim kuruluna başvurdular ve maalesef Hilvan'ın ilçe seçim kurulu da bu hukuksuzluğa boyun eğdi ve Hilvan'da seçimin yenilenmesine karar verdi. Hiçbir şekilde bunu kabul etmeyeceğiz. Sonuna kadar hukuksal yolların hepsini deneyeceğiz.

"Hiç kimse kendi yarattığı hukuksuzluktan yararlanamaz"

YSK'ya başvurduk. YSK'nın bir-iki gün içerisinde bunu görüşeceğini umuyoruz ama bir kez daha altını çizmekte yarar var; hiç kimse kendi yarattığı hukuksuzluktan yararlanamaz. Bir yandan oy pusulaları, torbaları yakacak ve bir yandan da burada hileli işler var deyip bu seçimi iptal ettirmeye çalışacaksınız. Hukuksuzluk, hukuka aykırılık, bir gasp var doğru ama bütün bunların faili AKP ve AKP'nin adayları, adayların yakınlarıdır. Oyları yakanların kim olduğu belli, yüzleri çok açık. 

"Bazı köylerde içi daha önce kullanılmış oy pusulaları ve mühürlü zarflar atıldı"

Bunun bir benzerini maalesef Halfeti'de de yaptılar. Halfeti'de başka bir yöntemle seçimi iptal ettirmeye çalıştılar. Bazı köylerde içi daha önce kullanılmış oy pusulalarını ve mühürlü zarfları atarak seçimi manipüle etmeye çalıştılar. İlçe seçim kurulu başkanı buna zamanında müdahale ettiği için bu hukuksuzluğa geçit vermemişti. AKP'nin yaptığı bütün itirazları ilçe seçim kurulu reddetti. Maalesef bu hukuksuzluğu AKP, il seçim kuruluna taşıdı ve bugün Urfa Seçim Kurulu Halfeti seçimlerinin iptaline ve orada seçimlerin yenilenmesine karar verdi.

"DEM Parti olarak sonuna kadar direneceğiz"

Durum çok açık. Bütün bu hukuksuzlukların belgeleri, görüntüleri var. Hilvan'da oy kullanılan bütün sandıkların ıslak imzalı sandık sonuç tutanakları var. Dolayısıyla bir şüpheye yer vermeyecek biçimde Hilvan Belediyesi'ni kazandığımız açık. İsteğimiz bu hukuksuzluğa izin vermemeleri. DEM Parti olarak sonuna kadar direneceğiz. Hukuksuzluğun giderilmesi için mücadele etmeye devam edeceğiz."