Ermenistan hükümeti, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’da kontrolü ele geçirmesinin ardından, bölgede yaşayan yüz binden fazla Ermeni’nin Ermenistan’a göçtüğünü açıkladı.
BBC’ye konuşan Ermenistan Büyükelçisi Edmon Marukyan, heyetin bomboş bir Dağlık Karabağ ile karşılaşacağını, bunun bir “etnik temizlik olduğunu” söyledi.
Suçlamaları reddeden Azerbaycan ise bölgede yaşayan Ermenileri eşit vatandaşlık temelinde Azerbaycan’a entegre etmek istediklerini fakat pek çok Ermeni’nin kendi kararlarıyla bölgeyi terk ettiğini belirtiyor.
Dağlık Karabağ’daki Ermeni ayrılıkçıların lideri Samvel Şahramanyan, 28 Eylül'de bağımsızlık mücadelesine resmen son verdiklerini açıklamıştı. Şahramanyan, Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin 1 Ocak 2024'te feshedilmesini öngören kararnameyi de aynı gün imzaladı.
Azerbaycan operasyonla, 20 Eylül'de Dağlık Karabağ'da kontrolü sağlamıştı. Dağlık Karabağ'daki Ermeni ayrılıkçılar, silah bırakmayı ve Bakü yönetimiyle "bölgenin Azerbaycan'la yeniden entegre olması" için görüşmeler yapmayı kabul etmişti.
Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılması sonrası, Dağlık Karabağ'ın resmen Azerbaycan'ın toprağı olduğu bir kez daha teyit edilmiş, bölgedeki ayrılıkçı Ermenilerin kurduğu Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ni Ermenistan dahil hiçbir ülke tanımamıştı.
Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin eski liderlerinden Ruben Vardanyan ise bu hafta bölgeden ayrılmaya çalışırken Azerbaycan güvenlik güçlerince gözaltına alındı. Milyarder iş insanı Vardanyan, "terörizmi finanse etmekle" suçlanıyor.
Kasım 2022'den Şubat ayına kadar Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin lideri olan Vardanyan, yargılacağı davada suçlu bulunursa 14 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.
Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin eski dışişleri bakanı David Babayan da, Azerbaycan'ın "kara listesine" eklendiğini söyleyerek teslim olmayı kabul etti.
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan dün yaptığı açıklamada, "önümüzdeki günlerde" Dağlık Karabağ'daki tüm Ermenilerin bölgeden ayrılacağını söylemişti.
Paşinyan, "Bu, uluslararası toplumu uzun zamandır uyardığımız bir etnik temizlik eylemidir" demişti.
Azerbaycan ise "etnik temizlik" suçlamalarını reddetti. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Azerbaycan, Dağlık Karabağ'daki Ermenilerin bölgede kalmasını ve ülkenin çok uluslu toplumunun bir parçası olmasını istiyor" denildi.
Bakü yönetimi daha önce silah bırakmayı kabul eden ayrılıkçıların da Dağlık Karabağ'dan Ermenistan'a geçişine izin vereceğini açıklamıştı. Açıklamada ayrıca, Azerbaycan'ın "savaş suçları" işlediklerinden şüphelendiği kişileri gözaltına alma ve yargılama hakkını saklı tuttuğu belirtilmişti.
Dağlık Karabağ'da Azerbaycan ordusu Rus barış gücü askerleriyle birlikte Ermeni ayrılıkçıların bıraktığı silahları topluyor ve tek tek bölgedeki yerleşim birimlerine giriyor.