Kültür-Sanat

Cumhuriyet’in ilk heykeltıraşlarından Zühtü Müridoğlu’nun yarım kalan eseri, 50 yıl sonra tamamlandı

Cumhuriyet’in ilk heykeltıraşlarından Müridoğlu’nun yarım kalan eseri 100. yılda tamamlandı

04 Mart 2024 19:25

Cumhuriyet'in ilk heykel sanatçılarından Zühtü Müridoğlu Cumhuriyet'in 50’nci yılı için bir heykel tasarladı, ancak bütçe yetmediği için heykeli tamamlayamadı. Heykel, 50 yıl sonra, Cumhuriyet'in 100'ncü yılında tamamlandı. Heykel, 6 Mart Çarşamba günü gerçekleşecek bir törenle, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi önünde halka açılacak.

Zühtü Müridoğlu, Cumhuriyet tarihinin heykel eğitimi almış, yurtdışına gönderilen ilk kuşak sanatçılardandı. 1906 doğumlu sanatçı, 1924’te o da Sanayi-i Nefise Mektebi öğrencisi oldu. Okulun heykel bölümünün ilk öğrencisi hocası İhsan Özsoy’un yönlendirmesiyle kısa süre sonra heykele yoğunlaşmaya karar verdi.

1928 yılında Sanayi-i Nefise Mektebi’nde eğitimini tamamlayan Müridoğlu Avrupa bursu kazanarak Paris’e gitti. 

Türkiye’ye döndükten sonra 1936 yılında İstanbul Arkeoloji Müzesi heykeltıraşlığına getirilen sanatçı pek çok sergi açtı, Türk heykelciliğinde öncü isimlerden oldu. ‘Osman Hamdi Bey Büstü’ başta olmak üzere anıt heykeller de yapan sanatçı Anıtkabir kabartmalarından Dumlupınar’a, Muş Atatürk Anıtı’nı ve Büyükada Atatürk Anıtı’na da imza attı.

Müridoğlu Cumhuriyetin 50’nci yılı için bir heykel tasarlamıştı ancak bütçe sıkıntısı nedeniyle heykelin bronz dökümünü yaptıramadı. Aradan 50yıl daha geçtikten sonra Cumhuriyetin 100’üncü yılı anısına QNB Finansbank bu anlamlı heykelin yapımını tamamlatacak desteği sağladı. Heykel bronz döküm olarak hazırlandı.

10 Haber'deki habere göre, dört metre yüksekliğinde, yuvarlak sütun formundaki heykelin çizim, fotoğraf, belgeleme, kalıbının alınması, bronzunun dökülmesi çalışmasının her aşaması Rahmi Aksungur, Aykut Köksal, Ferit Özşen, Fatma Akyürek ve Hasan Karakaya’dan oluşan Bilim Kurulu kararlarıyla yürütüldü.

Müridoğlu’nun yıllar sonra tamamlanan çalışması İstanbul Resim ve Heykel Müzesi önünde sergilenecek.

Heykel, 6 Mart Çarşamba günü saat 18.30’da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve QNB-Finans Bank işbirliğiyle hazırlanan bir törenle açılacak.

Aynı gün Cumhuriyetin yüzüncü kuruluş yıl dönümü kapsamında hazırlanan ‘Sanâyi-i Nefîse-i Mekteb-i Şâhâne’den Güzel Sanatlar Akademisi’ne 1882-1948 Temsil ve Hafıza’ sergisi de saat 21.00’e kadar ücretsiz ziyarete açık olacak.