Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Kazakistan'da birinci derece devlet dostluk nişanı verildi

Erdoğan yarın Astana'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le ikili görüşme gerçekleştirecek

12 Ekim 2022 14:27

Cumhurbaşkanı  ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Türkiye- Kazakistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin 4'üncü toplantısı ile 'Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı'nın (CICA) 6'ncı zirvesine katılmak üzere Astana'da. Kazakistanlı mevkidaşı tarafından resmi törenle karşılanan Erdoğan'a birinci derece dostluk nişanı verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı taşıyan "TC-TUR" uçağı, Nursultan Nazarbayev Uluslararası Havalimanı’na TSİ 12.25 sıralarında indi.

Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı'na katılması beklenen Erdoğan’ı Nursultan Nazarbayev Uluslararası Havalimanı’nda Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev karşıladı. Karşılamada, Kazakistan Dışişleri Başkanı Muhtar Tileuberdi, Kazakistan Sağlık Bakanı Ajar Giniyat, Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Uluslararası İşbirliği Özel Temsilcisi Yercan Kazıhanov, Türkiye'nin Astana Büyükelçisi Ufuk Ekici ve diğer ilgililer de yer aldı.

Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, MİT Başkanı Hakan Fidan, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Astana'ya geldi.

Tokayev'le ortak basın toplantısı

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile görüşmesinin ve anlaşmaların imza töreninin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Erdoğan konuşmasında, "Kazakistan'la ticaret hacmimizde 5 milyar dolar seviyesini geçen yıl aştık. Orta vadede 10 milyar dolarlık hedefimize de emin adımlarla ilerliyoruz." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "(Kazakistan'la) Orta Koridor’un geliştirilmesi başta olmak üzere ulaştırma ve enerji alanında bağlantılarımızı kuvvetlendirmek için çalışmayı sürdüreceğiz." ifadesini kullandı.

Törende, Kazakistan ve Türkiye arasında ortak anlaşmalar imzalandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a birinci derece dostluk devlet nişanı verildi.

Erdoğan'a birinci derece dostluk devlet nişanı verildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın Astana'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le ikili görüşme gerçekleştirecek. Görüşmenin gündeminde Ukrayna ve ikili ilişkilerin yer alması bekleniyor.