Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hamas lideri Haniye, Dolmabahçe'de görüştü

Heyetler arası görüşmeye MİT Başkanı İbrahim Kalın, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da katıldı

20 Nisan 2024 15:46

T24 Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hamas Siyasi Büro lideri İsmail Haniye ile İstanbul'daki Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde bir araya geldi. 

Heyetler arası görüşmeye MİT Başkanı İbrahim Kalın, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da katıldı. 

Heyetler arası görüşme (Fotoğraf: AA)

Erdoğan, 17 Nisan’da AKP Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, İsrail saldırıları sonucunda çocuklarını ve torunlarını yitiren Haniye ile telefonda görüştüğünü ve hafta sonu kendisiyle bir araya geleceğini açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, aynı konuşmada Hamas’ı Kuvayı Milliye’ye benzetmiş, Haniye için de “Filistin davasının lideri” ifadesini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hamas lideri Haniye (Fotoğraf: AA)

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 19 Nisan günü gazetecilerin Haniye ziyaretinin gündemine ilişkin sorularını yanıtsız bıraktı ve “Gündemi biz Sayın Haniye ile kendi aramızda tutalım ve ona göre adımlarımızı atalım” demişti. 

TIKLAYIN | Hamas’ın siyasi lideri Haniye, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek: Ziyaret neden önemli?

Kritik ziyaret

Hamas siyasi liderinin ziyareti, son günlerde dikkatlerin Gazze’de yaşananlardan uzaklaşıp İran-İsrail gerilimine odaklandığı bir dönemde gerçekleşti. 

Türkiye, bölgenin iki önemli ve rakip ülkesi olan İsrail ve İran arasında yaşanan askeri gerilimin hem yeni bir bölgesel savaşı tetiklemesi hem de Gazze bunalımını gölgelemesi sonucunu yarattığı için kaygılı.

Haniye’nin İstanbul’da olduğu gün Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri’nin de Türkiye’de olması özellikle ateşkes ve insani yardımlar gibi konularda kilit ve arabulucu pozisyonda olan Mısır’la görüş alışverişi açısından dikkat çekici bir gelişme olarak değerlendiriliyor.