Politika

Cumhur İttifakı ortağı Fatih Erbakan’dan iktidara: Bu gidişatın fren tutmayacağı ortadadır

11 Aralık 2023 15:36

Güncelleme: 11 Aralık 2023 16:53

Cumhur İttifakı’nın ortağı  Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, "Hükümet kamuyu borçla idare ediyor. Bu gidişatın fren tutmayacağı ortadadır. Bu düzen faiz lobisini besliyor, milyonlarca vatandaşı eziyor" dedi.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, mevcut asgari ücretle geçinmenin mümkün olmadığını söyledi ve asgari ücretin 23 bin lira olması gerektiğini ifade etti.

TBMM’de düzenlediği basın toplantısında konuşan Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, asgari ücrete enflasyon oranında öngörülen zammın milyonlarca asgari ücretliyi mağdur edeceğini söyledi.

Asgari ücretin en az 23 bin TL olması gerektiğini söyleyen Erbakan, “Asgari ücret zam oranının Orta Vadeli Plan’da belirtilen enflasyon oranının geçmeyeceği belirtilmektedir. Bu oran da yüzde 36’dır. Yüzde 36’lık bir zam oranı ile asgari ücreti belirlemek milyonlarca asgari ücretlinin aleyhinde bir gelişmedir” şeklinde konuştu.

"Yüzde 36'lık zam yetmez"

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın Mayıs 2024 enflasyon tahminini yüzde 75 olarak açıkladığını anımsatan Erbakan, “Tahminin tutması durumunda açlık sınırı Temmuz 2024’te 18 bin 74 TL’ye çıkacaktır. Aralık 2024’te ise 21 bin TL’nin üzerinde olacaktır. Yoksulluk sınırının da bununla birlikte çok daha yüksek seviyelere geleceğini gösteriyor. Yüzde 36’lık bir zammın asla yeterli olmayacağını gösteriyor bu veriler.” ifadelerini kullandı.

"Gidişat fren tutmayacak"

Erbakan, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen 2024 yılı bütçesiyle ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Bütçenin denk bütçe olmamasını eleştiren Erbakan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Astronomik ölçüde attırılan ÖTV ve KDV ile ek MTV’ye ve zamlara karşın bütçe açık veriyor. Hükümet kamuyu borçla idare ediyor. Bu gidişatın fren tutmayacağı ortadadır. Bu düzen faiz lobisini besliyor, milyonlarca vatandaşı eziyor.

Vatandaşın alın teriyle, emeğiyle özellikle de büyük ölçüde dar gelirliden toplanan bu vergilerin ülkeye, millete hizmet için kullanılması gereklidir. Faiz lobisine aktarılmasına asla rıza göstermemiz mümkün değildir. 2024 yılı bütçesi bu haliyle dar gelirliden al faiz lobisine ver bütçesi olarak karşımıza çıkıyor. 

"Üretmeden cari açıktan, borçlanmaktan, dövizin yükselmesinden kurtulamazsınız"

Tarım ve Orman Bakanlığı'na ayrılan para faize ayrılan paranın yüzde 23'ü, kırsal kalkınmaya ayrılan para faize verilecek paranın yüzde 2,4'ü, gençlik programlarına ayrılan para faize verilecek paranın binde 7'si, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na ayrılan bütçe faize verilen paranın yüzde 14'ü. Yani faiz canavarı bir senede 7 tane Gençlik ve Spor Bakanlığı yapıyor. Bu şartlar altında ülkemizde AR-GE'nin teknolojinin gelişmesini beklemek mümkün değil. İstihdam programı için verilecek para faize ayrılan paranın yüzde 19'u. Türkiye OECD ülkeleri içerisinde özellikle genç işsizlik bakımından çok ön sıralarda. Bu işsizliği çare bulmak en önemli işimiz ve görevimiz olmalı ancak böyle önemli bir konuya ayırdığımız paranın 5 katını maalesef faize ayırıyoruz. Sanayinin geliştirilmesi, üretim ve yatırımların desteklenmesine ayrılan para faiz ödemesinin yüzde 6'sı. Üretimin, sanayinin, ihracatının geliştirilmesine kaynak aktarmadan, üretmeden cari açıktan, borçlanmaktan, dövizin yükselmesinden kurtulamazsınız.

"2024 yılı bütçe kanununa Yeniden Refah Partisi olarak, 'hayır' diyoruz"

Denk bütçe şeklinde hazırlanmamış, önce millet anlayışıyla düzenlenmemiş, 2,65 trilyon lira yeni borçlanma ve 1,25 trilyon lira daha faiz ödemesi öneren 2024 yılı bütçesini kabul etmiyoruz. 2,65 trilyon lira yeni borç ve 1,25 trilyon lira faiz ödemesi vadeden 2024 yılı bütçe kanununa Yeniden Refah Partisi olarak, 'hayır' diyoruz. Tüm bu gidişata dur demek mümkündür ve bu bizim elimizdedir. Denk bütçe mutlaka yapılmalı, israf önlenmelidir. Borç, zam, vergi ve devlet varlıklarını satmak yerine kaynak üretilmelidir. Milletten toplanan vergiler faiz ödemek için değil; yine millete hizmet için kullanılmalıdır. Sadaka ve sosyal yardım dağıtmak yerine milletimizin alım gücü ve refah seviyesi artırılmalıdır. Borç, zam, vergi, faiz ekonomisi uygulamasından bir an evvel vazgeçilmesi gerekiyor. Üretim, istihdam, ihracat odaklı bir ekonomi modeline mutlaka geçilmesi gerekiyor."

TIKLAYIN-Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci toplantısını 18 Aralık'ta yapacak