Dünya

Columbia Üniversitesi rektörü, üniversitenin antisemitizmle mücadele çabalarını savundu

18 Nisan 2024 13:07

T24 Dış Haberler

Columbia Üniversitesi rektörü, kongre üyelerine kurumunun antisemitizmle mücadele çabalarını savundu.

Dr. Nemat Shafik, Ekim ayında patlak veren İsrail-Gazze savaşı sırasında yoğunlaşan ABD kampüslerindeki ifade özgürlüğü tartışmaları ile ilgii açıklama yaptı.

Dr. Shafik antisemitizmi kınadı, ancak Filistin yanlısı sloganlar hakkında cevap vermedi. 

Temsilciler Meclisi Eğitim ve İşgücü Komitesi önünde konuşan Dr. Shafik'e bazı aktivistler tarafından kullanılan "Nehirden Denize Özgür Filistin" gibi ifadelerin antisemitik olup olmadığı soruldu.

Shafik, "Ben öyle duyuyorum, bazıları duymuyor. Bu zor bir konu" diye yanıt verdi. 

Yahudi gruplar, Ürdün Nehri ve Akdeniz'e atıfta bulunan sloganın İsrail devletinin yıkılması için bir çağrı olduğunu savunuyor. İfadeyi savunanlar ise bunun Filistinlilerin bağımsızlık yanlısı bir çağrısı olduğunu savundu. 

7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'in güneyine düzenlediği ve Gazze'deki savaşı tetikleyen saldırılardan bu yana Kongre'deki Cumhuriyetçiler, ABD'deki seçkin üniversiteleri "Yahudi karşıtı nefret yuvası" haline gelmekle suçladı. 

Dr Shafik daha önce şunları söylemişti: "Columbia her türlü ayrımcılık ve nefretten arınmış bir topluluk olmak için çaba sarf ediyor ve bugün çok yaygın olan antisemitizmi kınıyoruz." 

Yahudilere yönelik soykırım çağrılarının üniversite politikasına aykırı olup olmadığı sorulduğunda Dr. Shafik kesin bir dille aykırı olduğunu söylerken, New York'taki üniversiteden diğer üç yetkili de aynı oturumda bu soruya aynı yanıtı verdi.

Mütevelli heyeti eş başkanı Claire Shipman komiteye "Kampüsümüzde ahlaki bir kriz olduğu konusunda haklı olduğunuzu düşünüyorum. Bazı öğrencilerimizin, bazı öğretim üyelerimizin davranışlarını kabul edilemez bulduğumu duymaktan muhtemelen bıkmışsınızdır" diye konuştu. 

Dr. Shafik, Ekim ayından bu yana kampüste bu tür nefretin arttığını söylerken, üniversitenin öğrencileri korumak için çalıştığını söyledi.