Dünya

Çocuklarda depresyon, anksiyete ve uykusuzluğa neden olduğu gerekçesiyle Instagram'a dava açıldı

25 Ekim 2023 12:55

T24 Dış Haberler

Birçok ABD eyaleti başsavcısı, Instagram başta olmak üzere, sosyal medya platformlarının bağımlılık haline gelmesiyle, gençlerin ruh sağlığı krizini körüklemekle suçlayarak Meta platformlarına dava açtı. 

Kaliforniya ve New York dahil 33 eyaletin başsavcıları, aynı zamanda Facebook'u da işleten Meta'nın, platformlarının tehlikeleri konusunda halkı defalarca yanılttığını ve küçük çocukları ve gençleri bilerek "bağımlılık yapıcı ve zorlayıcı" sosyal medyayı kullanmaya teşvik ettiğini söyledi. 

Oakland, Kaliforniya federal mahkemesinde sunulan şikayete göre "Meta, gençleri meşgul etmek ve sonunda tuzağa düşürmek için güçlü ve benzeri görülmemiş teknolojilerden yararlandı. Amacı kârdır. Çocuklar uzun zamandır işletmeler için çekici bir demografik gruptur; bu demografi, onları daha kolay etkilenebilecekleri yaşlarda tüketici olarak çekmeyi ve marka sadakatini sağlamlaştırmayı umar. Meta için genç tüketiciler, çocukların büyüdükçe ürünlerini satın almaya devam edeceğini uman daha fazla reklamverenin güvence altına alınmasına yardımcı oluyor." ifadeleri kullanıldı. 

Eyalet başsavcıları, çocukların Meta'nın sosyal medya platformlarını kullanmasını "depresyon, kaygı, uykusuzluk, eğitime ve günlük hayata müdahale ve diğer birçok olumsuz sonuçla" ilişkili olduğunu söyledi.

Meta, dava ile ilgili "hayal kırıklığına uğradığını" söyledi. Şirket, "Gençlerin kullandığı birçok uygulama için net, yaşa uygun standartlar oluşturmak üzere sektördeki şirketlerle verimli bir şekilde çalışmak yerine, başsavcılar bu yolu seçti" dedi.