Yaşam

Çocuklara seks, cinsiyet ve ilişkiler hakkındaki eğitimi kim vermeli?

22 Ağustos 2023 09:55

T24 Yaşam

Çocuklarla seks ve cinsiyet hakkında konuşmak ailelere zorlayıcı gelebilir. Ebeveynler bu işi okuldaki uzmanlara mı bırakmalı yoksa liderliği ele alıp bu konuşmaları evde mi başlatmaları gerekiyor? 

The Detail bir sağlık eğitimi uzmanıyla okulda seks ve ilişki eğitiminin nasıl işlediğini ve bir seks terapistiyle ebeveynlerin ve bakıcıların bu konuyu çocuklarla en iyi şekilde nasıl konuşabilecekleri hakkında bir söyleşi yaptı.

Okulda "ilişkiler ve cinsellik eğitimi" olarak bilinen eğitim birinci sınıfta başlar. Canterbury Üniversitesi sağlık eğitimi kıdemli öğretim görevlisi Dr. Rachael Dixon, "Müfredatın alt seviyelerinde çocuklar vücut kısımlarını ve güvenli ve güvensiz dokunma hakkındaki fikirleri keşfediyorlar. Onlara güvenli olmayan bir durumda olduklarında kullanacakları dili öğretmek önceliğimiz" diyor. 

"Rıza, vücudunuzla ilgili herhangi bir şey söz konusu olduğunda hayır deme hakkı açısından da geniş bir terimdir. Daha sonra ilkokulda öğrenciler ergenlik ve platonik olmayan ilişkiler hakkında bilgi edinmeye başlar. Ancak araştırmalar, çoğu çocuğun ve gencin seksi sınıf dışında öğrendiğini gösteriyor."

Dixon, "2020'de yapılan bir araştırma, katılımcıların çoğunluğunun 12 yaşına kadar çevrimiçi pornografiye eriştiğini tespit etti. Öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayan ve aynı zamanda toplumun bazı görüşlerini yansıtan sağlık eğitiminde yerel bir müfredat tasarlamak okulların sorumluluğundadır" diyor.

İlişki ve seks terapisi konusunda uzmanlaşmış klinik psikolog Nic Beets, yetişkinlerin çocuklarıyla seks hakkında konuşmaması nedeniyle profesyonel yaşamının "büyük bir bölümünü" "hasarı gidermeye ve acıyı iyileştirmeye çalışarak" geçirdiğini söylüyor.

Beets, "kuşlar ve leylekler" konuşmasının "bunu çerçevelemenin gerçekten faydasız bir yolu" olduğunu söylüyor.

"Tüm yaşam boyunca devam eden bir konuşma yerine tek bir konuşma olması gerekiyor. Amaç ilişkiler, cinsellik, bedenler, rıza gibi daha geniş konular hakkında bir konuşma yapmak olmalı ve okul öncesi çocuğunuzla bunun hakkında konuşuyor olmalısınız. Cinsiyeti hayatın bir parçası olarak ele alın - umarım çocuklarınızla ölüm ve hastalık hakkında da konuşursunuz, bunların hepsi hayatın bir parçasıdır ve konuşulması kolay şeyler değildir."