Ekonomi

Citadel'in kurucusu Griffin: ABD kapitalizmi gözümüzün önünde parçalanıyor

Griffin, iflas eden SVB'deki bütün mevduat sahiplerinin kurtarılmasını eleştirdi

14 Mart 2023 16:27

Citadel'in kurucusu Ken Griffin, iflas eden ABD merkezli Silikon Vadisi Bankası'nı (SVB) kurtarma paketinin ABD kapitalizminin "gözlerimizin önünde parçalandığını" gösterdiğini söyledi.

Griffin, SVB'nin iflasıyla beraber yaşananları Financial Times'a değerlendirdi.  Teknoloji girişimleri odaklı batan bankadaki mevduatların yaklaşık yüzde 90'ı, 250 bin dolar olan ülke genelindeki sigorta limitinin üzerindeydi. ABD'li düzenleyici kurumlar, bankanın iflasının ardından bütün mevduat sahiplerinin paralarını pazartesi gününden itibaren çekebileceğini hafta sonu açıklamıştı.

ABD Başkanı Joe Biden ise dün yaptığı açıklamada kurtarma paketinin vergi mükelleflerine yüklenmeyeceğini ve gerekli likiditenin sigorta fonlarından geleceğini belirtmişti.

"Mali disiplin kaybı yaşandı"

Citadel'in kurucusu Griffin ise bütün mevduat sahiplerinin kurtarılmasını ve uygulanan kurtarma paketini eleştirdi. Griffin, ABD hükümetinin iflas sürecine müdahil olmaması gerektiğini savundu. Eleştirilerini sürdüren Griffin, şu ifadeleri kullandı:

"ABD'nin kapitalist bir ekonomi olması gerekiyor ama bu durum gözlerimizin önünde parçalanıyor. Hükümetin bütün mevduat sahiplerini kurtarmasıyla mali disiplin kaybı yaşandı."

ABD ekonomisinin tam istihdamda olduğunu ve banka bilançolarının en güçlü seviyede olduğunu kaydeden Griffin, SVB'inin iflasını müdahil olmamanın "Ahlaki tehlike konusunda büyük bir ders" olacağını ifade etti.