Dünya

Cinsiyet geçiş operasyonu geçirmek üzere olan trans erkeğin 5 aylık hamile olduğu ortaya çıktı

Marco, bebeğin biyolojik annesi olacak ancak yasal olarak babası olarak kaydedilecek

24 Ocak 2024 08:04

T24 Dış Haberler

İtalya'da geçiş sürecindeki Marco isimli trans erkeğin, mastektomi ameliyatı geçirdikten sonra beş aylık hamile olduğu ortaya çıktı.

Marco, Roma'da bir hastanede doktorlar tarafından hamileliği fark edilmeden önce, rahminin alınması için histerektomi ameliyatı geçirmek üzere olduğunu söylerken, bebeğin sağlığı ve Marco'nun bugüne kadar geçirdiği işlemlerden fetüsün etkilenip etkilenmediği konusunda endişeler ortaya çıktı.

Endokrinolog ve cinsiyet terapisi uzmanı Giulia Senofonte"Hamilelik fark edildiğinde yapılacak ilk şey, hormon tedavisini derhal askıya almaktır. Tedavinin hemen durdurulmaması durumunda, özellikle bebeğin organlarının gelişimi için önemli bir dönem olan hamileliğin ilk üç ayında, bunun sonuçları olabilir. Bu konu hakkında soyut terimlerle konuşmak zor ama her şey kişinin aldığı testosteron dozajının ne zaman durdurulacağına bağlı" dedi. 

Doktorlar ayrıca bu durumun, vücudunda kıllanma ve sakal uzatma yeteneği gibi yeni fiziksel özellikler sergilemeye başlayan Marco üzerindeki etkisinden de endişe duyduklarını belirtti. 

Doktorlar, kişinin vücudunda bulunan yüksek düzeydeki hem erkek hem de kadın hormonlarının kardiyolojik risk oluşturabileceği, kalp krizi ve felç olasılığını artırabileceği endişesini de dile getirdi.

İtalyan yasalarına göre, 90 günden sonra kürtaja yalnızca hamileliğin annenin sağlığını ciddi şekilde tehlikeye atması veya fetüste ciddi sorunlar olması durumunda izin veriliyor.

Marco, bebeğin biyolojik annesi olacak ancak yasal olarak babası olarak kaydedilecek. 

Dr. Senofonte, "Hormonal tedavi adet döngüsünü engelliyor ancak doğum kontrol yöntemi değil. Kişi yumurtlamaya devam edebilir ve bunun sonucunda hamile kalma riskiyle karşı karşıya kalabilir. Bu geçişleri denetleyen uzmanlar normalde tedavi sırasında alınabilecek doğum kontrol haplarını öneriyor" dedi. 

Muhafazakar bir Katolik vakfı olan Pro Vita e Famiglia'nın başkanı, Marco'nun tedavisini kalıcı olarak durdurmaya karar vermesini umduğunu söylerken, “Bu bilime ve doğaya aykırı. Bu vaka toplumsal cinsiyet teorileri için bir meydan okumadır çünkü kadının kadın olduğunu göstermektedir"  dedi.