Dünya

Çin lideri Şi'den orduya: Savaşa hazırlanmaya odaklanın

"Bütün enerjinizi savaşmaya ve kazanma kabiliyetinizi artırmaya odaklayın"

10 Kasım 2022 08:09

T24 Dış Haberler

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, Halkın Kurtuluş Ordusu'na "bütün enerjilerini savaşmaya odaklamalarını" söyledi.

Geçen haftalarda Çin Komünist Partisi'ne liderlik için 3. bir dönem kazanan Şi'nin bir komuta merkezine yaptığı ziyarette askeri üniforma giydiği görüldü. 

Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) yayın organı People's Daily'nin aktardığına göre Şi, "Ordunun savaşa hazırlık için askeri hazırlıklarını kapsamlı şekilde güçlendirmesi gerektiğini" söyledi. Çin lideri, ÇKP'nin 20. Ulusal Kongresi'nde de "tehlikeli fırtınaların yaklaştığını" söylemişti.

Gazetenin aktardığına göre Şi, "Bütün enerjinizi savaşmaya ve kazanma kabiliyetinizi artırmaya odaklayın. Ordu, Çin belirsiz bir güvenlik ortamındayken ulusal egemenlik ve güvenliğimizi korumalıdır" dedi.

The Guardian'ın haberine göre Şi 2013 ve 2017'de de orduya "savaşa hazırlanmaya odaklanma" emri vermiş olsa da siyasi analistler Çin liderinin bu sefer söylem sertleştirdiğini belirtiyor. 

Jamestown Vakfı'ndan Willy Lam, "Şi, ABD'ye ve Tayvan'a mesaj gönderiyor" dedi. Lam, "Çin'in askeri gücü henüz ABD seviyesinde olmasa da Şi her zaman mantıklı kararlar alan biri değil" değerlendirmesinde bulundu.