Dünya

Çin, Hong Kong'daki yabancı konsolosluklara personellerinin kişisel bilgilerini bildirmelerini emretti

Hong Kong'daki tüm konsolosluklardan "hem daimi ikamet edenler ... hem de daimi ikamet etmeyenler de dahil olmak üzere ... yerel olarak görevlendirilen tüm personel hakkında bilgi vermeleri" isteniyor

20 Eylül 2023 15:20

Çin, Hong Kong'daki yabancı konsolosluklara yerel personelinin isimlerini, ev adreslerini ve iş tanımlarını bildirmeleri için bir ay süre verdi. 

Guardian'ın haberine göre; konuyla ilgili belgeler arasında Pekin'deki Dışişleri Bakanlığı Komiserliği'nden (OCMFA) Pazartesi gününün tarihini taşıyan İngilizce ve Çince bir mektubun yanı sıra konsoloslukların yerel personel bilgileriyle doldurmaları için iki form da yer alıyor. Mektupta konsolosluklara "doldurdukları formları protokol bölümüne iade etmeleri" için 18 Ekim'e kadar süre veriliyor. 

Mektupta Hong Kong'daki tüm konsolosluklardan "hem daimi ikamet edenler ... hem de daimi ikamet etmeyenler de dahil olmak üzere ... yerel olarak görevlendirilen tüm personel hakkında bilgi vermeleri" isteniyor.

Kentin mini anayasasına göre Pekin, Hong Kong'un dış ilişkilerinden sorumlu. Çin son yıllarda yarı özerk şehir üzerindeki kontrolünü arttırdı ve büyük protestoların ardından 2020 yılında kapsamlı bir ulusal güvenlik yasası çıkardı.

İki diplomatik kaynak, belgelerin konsolosluklarına ulaştığını doğruladı ve AFP'ye yerel personelin kişisel bilgilerinin ilk kez talep edildiğini söyledi. Bir kaynak, "Belgeyi hala değerlendiriyoruz ve inceleyeceğiz" dedi.

AB'nin Hong Kong ve Makao ofisinden bir temsilci ise "konuyu dikkatle incelediklerini" söyledi.