Dünya

Çin'deki birçok hastane, doğum oranlarının düşmesi nedeniyle yenidoğan doğum hizmetlerini durdurdu

19 Mart 2024 15:44

T24 Dış Haberler

Daily Economic News'in haberine göre, Çin'deki pek çok hastane bu yıl yeni doğan doğum hizmetlerini durdurdu; yetkililer, doğum oranlarındaki rekor düşüş sırasında talebin azalması nedeniyle bu kararı verdiklerini açıkladı. 

Birçok şehirdeki hastanelerde iki ay içinde kadın doğum bölümlerinin de kapatılacağı duyuruldu. Jiangshan Geleneksel Tıp Hastanesi, WeChat sayfasında kadın doğum bölümünün tüm faaliyetlerini durduracağını belirtti.

Yetkililer hızla yaşlanan bir toplumla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Çinli politikacılar genç çiftlerin çocuk sahibi olma isteklerini nasıl artırabilecekleri konusunda boğuşurken kapatmalar gelmeye başladı. 
 
Çin'in nüfusu 2023'te rekor düzeyde düşük doğum oranı ve Covid-19 nedeniyle yaşanan ölümlerin, ekonominin büyüme potansiyeli üzerinde derin ve uzun vadeli etkileri nedeniyle üst üste düştü. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'ndan elde edilen en son veriler, doğum hastanelerinin sayısının 2020'de 807'den 2021'de 793'e düştüğünü gösterdi.
 
Çin'deki pek çok kadın, yüksek çocuk bakımı maliyetleri, evlenme konusundaki isteksizlik veya "hâlâ ana bakıcı olarak görüldükleri ve cinsiyet ayrımcılığının yaygın olduğu geleneksel bir toplumda kariyerlerini askıya alma nedeniyle çocuksuz kalmayı tercih ettiklerini" söyledi. 
 
Yetkililer, doğum izninin genişletilmesi, çocuk sahibi olmak için mali ve vergi avantajları ve konut sübvansiyonları da dahil olmak üzere doğum oranını artırmaya yönelik teşvik ve önlemler uygulamaya çalışıyor.