Dünya

Çin'de protestolara karşı önlemler: Sokaklara barikatlar kuruldu, öğrenciler "salgın" nedeniyle eve gönderildi

30 Kasım 2022 08:11

T24 Dış Haberler

Çin, ülkenin on yıllardır gördüğü en yaygın hükümet karşıtı protestoları dağıtmak için sokakları polisle doldurdu ve üniversite öğrencilerini evlerine gönderdi. Ülkenin en üst düzey güvenlik kurumu, "düşman güçlere yönelik baskının artırıldığını" söyledi.

Çinli yetkililer, "Sıfır-Covid" politikası nedeniyle uygulanan yoğun kısıtlamalara karşı tepki olarak başlayan protestolardaki tepkiyi azaltmak için yaşlıların aşılanmasının hızlandırılmasına dair planlar açıkladı. 

Çeşitli şehirlerde polis, protestoculara karşı önlemler aldı. Polis, protestoların yoğunlaştığı bölgelerde toplanıp beklerken, çeşitli yollara da bariyerler yerleştirildi. Şangay'da adını Sincan'da apartman yangının 10 kişiyi öldürdüğü şehirden alan Urumçi Yolu'nda da geniş güvenlik önlemleri alındı. 

"Sıfır-Covid" politikası karşıtı eylemleri Urumçi'de bir apartmanda çıkan yangında 10 kişinin ölmesi tetiklemişti.  Apartmandaki yangının söndürülmesi 3 saat sürdü. Birçok kişi, Covid kısıtlamalarının kurtarma çalışmalarına darbe vurduğuna ve insanların evlerinde kapalı kalmasına sebep olduğuna inanıyor. 

Hafta sonu gerçekleşen protestoların ardından Devlet Başkanı Şi Jinping'in de mezunu olduğu Pekin'deki prestijli Tsinghua Üniversitesi dahil birçok üniversite, "Covid salgınını" gerekçe gösterip uzaktan eğitime geçti. 

Protestolar aralarında Şangay, Pekin, Çengdu, Vuhan ve Guangzhou da bulunan şehirlerde gerçekleştiriliyor. Pazar günü Şangay'da Devlet Başkanı Şi Jinping'e istifa çağrıları yapıldı.