Dünya

Çin'de deniz ineğinin nesli tükenme tehlikesi altında

25 Ağustos 2022 10:08

Çin’in Güney sularında yaşayan nazik otobur bir deniz memelisi olan deniz ineğinin, yapılan yeni bir araştırmaya göre 'işlevsel' olarak neslinin tükendiği açıklandı.

Londra Zooloji Derneği (ZSL) ve Çin Bilimler Akademisi’nin ortak yürüttüğü araştırmaya göre, balık tutma, gemi çarpmaları ve insan kaynaklı doğal yaşam alanının kaybı nedeniyle 1970lerden itibaren Çin sularında yaşayan deniz ineği sayısında azalmalar olduğu tespit edildi.

2008 yılından itibaren Çin sularında görülmeyen deniz ineği, araştırma raporunda yer alan bilgiye göre, Çin’in kıyı sularında büyük bir memeli canlının ilk işlevsel olarak neslinin tükenişi.

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Konseyi tarafından 1988 yılından itibaren 'birinci derece ulusal koruma' altına alınan, Doğu Afrika'dan Vanuatu'ya ve Japonya’ya kadar kıyı bölgelerinde görülen deniz ineği, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından savunmasız canlı olarak listelenmiştir.

Güney Çin Denizi kıyı bölgesi boyunca dört şehirdeki 66 balıkçı topluluğuyla görüşmeler yapan bilim insanlarından oluşan bir ekip tarafından yürütülen araştırmada yer alan ZSL Zooloji Enstitüsü’nden Profesör Samuel Turvey, yaptığı açıklamada, Çin’de deniz ineklerinin neslinin muhtemel tükenmesine yönelik ''acı bir kayıp'' dedi. 

Araştırmacılar, deniz ineklerinin Çin’de hala var olabileceklerine dair bir kanıt bulunabilmesine karşın türün ‘nesli kritik tehlike altında (muhtemelen tükenmiş)’ olarak yeniden değerlendirilmesini önerdi.