Gündem

CHP, Özel'in yayınını kesip, kaydı silen TRT'ye gitti: Yanlı yayınlara tahammül etmeyeceğiz

29 Şubat 2024 20:28

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın ve CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı ile yayınlarda siyasilere ayrılan süre adaletsizliğini ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in konuşması sırasında yayının kesilip, kaydın silinmesini görüştü. Toplantının ardından yapılan açıklamada, "Her birimizin vergileriyle kendisine kaynak oluşturan TRT'nin yanlı yayınlarına daha fazla tahammül etmeyeceğiz" denildi. 

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın ve CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı'yla görüştü.

Görüşmenin ardından TRT önünde açıklama yapan Gökhan Günaydın, "TRT Genel Müdürü'nden yayınlarında görülen açık adaletsizlikler karşısındaki tutumunu değerlendirmek ve CHP'nin görüşlerini aktarmak üzere randevu talep etmiştik. Bugün TRT Genel Müdürü'yle 67 dakika süren bir görüşme yaptık" diye konuştu.

Toplantıda yaşananları anlatan Günaydın, şunları söyledi:

"Sayın Genel Müdür der ki, 'TRT bir yayın kuruluşudur ve TRT haber değeri taşıyan haberleri vermekle yükümlüdür'. Dedik ki, 'Peki CHP'nin haberlerinin, haber taşımadığı anlamına geliyor mu?' Kendisi 'Hayır, asla böyle bir değerlendirmem olamaz. CHP, Türkiye'nin köklü bir siyasal partisidir. Dolayısıyla sözleri haber değeri taşır' dedi. Bunun üzerine 'Yayın saatlerindeki bu açık adaletsizliği nasıl açıklıyorsunuz?' dedik. Orada editoryal bağımsızlık ve tarafsızlığını birlikte değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

"Yayın saatleri tartışmasının içine TRT'yi sokmak istemem"

Kendisinden sürelerle ilgili açıklama yapmasını bekledik. Kendisi 'Kamuoyuna yansıyan sürelerle ilgili açıklamalar, RTÜK'ün bazı üyeleri tarafından saptanan süreler. Bu açıklamaların doğru olmadığını düşünüyoruz' dedi ve şöyle bir örnek verdi: 'Cumhurbaşkanı'nın Cumhurbaşkanı sıfatı ile AKP Genel Başkanı olarak yaptığı işleri birbirinden ayırmak gerekmez mi? Toptancı bir anlayışla Erdoğan'a ayrılan süre ile Özgür Özel'e ayrılan süreyi karıştırmak doğru olur mu? Ayrıca yetkisi ve görevi olmayan, hangi bilimsel ölçütlere göre saptandığı belli olmayan yayın saatleri tartışmasının içine TRT'yi sokmak istemem' dedi.

"TRT her ay sonunda siyasilere ayırdığı süreyi kamuoyuna açıklasın"

Biz de dedik ki, 'TRT gibi bir yayın kuruluşunun yapması gereken bir görev var. Her ayın son günü itibariyle siyasi yayınlarında, hangi siyasi partiye, hangi siyasi lidere, hangi kritere göre zaman ayırdığını bilimsel ölçütlerle saptar ve bunu yayınlar. Bu verileri de kamuoyu denetimine açar. Böylece iddia ettiğiniz yanlış olgu ortadan kalkar'. Kendisine şiddetle yaptığımız tavsiye şudur, bu ayrımı yapınız. 'Peki bunu yapacak mısınız' sorusunu, bunu TRT içinde bir iç değerlendirme konusu yapacağına ilişkin bir söylemi oldu."

"CHP'nin grup toplantısını neden vermiyorsunuz, neden 3 dakika veriyorsunuz"

"Bu kendilerinin bileceği iştir ama biz 2002 başından beri 12 milyar dolar bütçe kullanan, 8 bin 500 çalışanı bulunan ve her birimizin vergileriyle kendisine kaynak oluşturan TRT'nin yanlı yayınlarına daha fazla tahammül etmeyeceğiz, etmek istemediğimizi de ifade ettik" diyen Gökhan Günaydın, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in son Meclis grup toplantısındaki konuşmasının TRT'yi eleştirdiği sırada kesildiğini hatırlattı.

Günaydın, "Bundan bahsettik. O da dedi ki, 'Ben bu yayını izlemedim, arkadaşlarla sordum, dediler ki hayır öyle olmadı'. E nasıl oldu? 'Özgür Bey, TRT'yi eleştirmeye başlamadan evvel, 3 dakikalık bir yayının ardından yayın kesildi'. Peki AKP Genel Başkanı sıfatıyla Recep Tayyip Erdoğan, grupta toplantı yaparken tam olarak veriyor musunuz? 'Evet veriyoruz' dedi. O halde CHP'nin grup toplantısını neden vermiyorsunuz, neden 3 dakika veriyorsunuz?" ifadelerini kullandı.

"İktidarın payandası gibi yayın yapmasına mutlaka engel olacağız"

TRT'nin Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ve Yüksek Seçim Kurulu tarafından denetlenebileceğini dile getiren Günaydın, şöyle devam etti:

"Netice itibariyle görüşlerimizi çok açık olarak ifade ettik. TRT yayınlarını izlemeye devam edeceğiz. Elbette TRT yayınlarından sorumlu olan iki ayrı kuruluş var, bunlardan birisi RTÜK'tür. RTÜK'ün burada bir denetim yapması gerekmektedir. RTÜK Başkanı'nın sıfatına bakılırsa bu denetimin yapılmayacağı açıktır. İkinci kuruluş Yüksek Seçim Kurulu'dur. Yüksek Seçim Kurulu, seçimlerde partilere adil bir süre paylaşımı konusunda 20 Ocak 2023 tarihinde genelgesini yayınlamıştır. Yüksek Seçim Kurulu'nu genelgesini takip etmeye davet ediyorum. Bütçesi vergilerimizle oluşturulmuş bir kuruluşun adeta iktidarın payandası gibi yayın yapmasına mutlaka engel olacağız."

TIKLAYIN - TRT Haber, Özgür Özel’in yayınını kesti, kaydı sildi

TIKLAYIN - Özel: Dirime gelmeyen, cenazeme de gelmesin; TRT’yi cenazeme istemiyorum

TIKLAYIN - TRT, CHP'li adaylar İmamoğlu, Yavaş ve Tugay'a 1 dakika bile yer vermedi!

TIKLAYIN - TRT Haber, son 40 günde Erdoğan'a ve AKP'lilere bin 945, Özgür Özel'e 25 dakika yer verdi!