Politika

CHP'nin başvurduğu AYM, "yeşil sermayeyi kurtarma kanunu"nu dört yıl sonra iptal etti: Mağdurların kayıpları yasal faiziyle ödenmeli

CHP Milletvekili Çakırözer: AYM karar alana kadar 4 yıl geçti. Bu süreçte davaları yok sayılan mağdurlara yok değerinde şirket hisseleri verildi. Şimdi tüm bu mağdurların kayıpları yasal faiziyle birlikte ödenmelidir

20 Eylül 2023 19:18

T24 Ankara

İsmi sonradan BERA olarak değiştirilen Kombassan Holding başta olmak üzere, "yeşil sermaye" adı verilen şirketlere para yatıran ve mağdur olan onbinlerce gurbetçinin hak arama mücadelesinin önünü kesen yasa değişikliği, CHP’nin yaptığı başvuru sonrasında 4 yıl sonra Anayasa Mahkemesi’nden (AYM) döndü. 

AYM kararını kamuoyuna duyuran CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “AKP vatandaşı iki kez mağdur etti. Önce bu yeşil sermaye şirketlerini denetlemeyerek batmalarına göz yumdular. Sonra da AKP oylarıyla ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayıyla yasa çıkarıp devlet eliyle binlerce gurbetçinin mağduriyetleri karşısında dava açmasının önü kesildi. Biz o dönem ‘vatandaşın hak aramasını önleyen yasa olamaz’ dedik. Dinlemediler" dedi.

CHP,  "Hak aramanın yolu kapatılacak" diyerek AYM'ye başvurmuştu

Kombassan, Yimpaş, Jetpa gibi "yeşil sermaye" olan Avrupa'daki Türk şirketlerinin batma noktasına gelmesi, bu şirketlere para yatıran vatandaşları mağdur etmişti. Bunun üzerine Meclis'te bir kanun çıkarılmıştı.

Yasanın Meclis'teki görüşmeleri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanması sürecinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve milletvekilleri hem yurt dışında hem de Türkiye’de yeşil sermaye şirketlerinin mağdur ettiği vatandaşlarla bir araya gelmiş, yaptıkları açıklamalarda da AKP’nin yasa ile hak arama yolunu kapatmasının yaratacağı hukuksuzluğa dikkat çekmişlerdi.

Ancak 2019 yılında Resmi Gazetede yayımlanan 7194 sayılı torba kanunla, ismi "BERA" olarak değiştirilen Kombassan başta olmak üzere, yeşil sermaye holdinglerine para yatıran vatandaşların dava açmasının önü kesildi.

CHP, yapılan kanun değişikliğini, "Devlet eliyle vatandaşların hak arama hakkı elinden alınamaz” diyerek Anayasa Mahkemesi’ne götürdü ve iptal başvurusunda bulundu.

AYM, düzenlemeyi 4 yıl sonra iptal etti

AYM, 4 yıl sonra geçen hafta Resmi Gazete'de yayımlanan kararı ile düzenlemeyi Anayasaya aykırı bularak iptal etti. AYM kararını değerlendiren CHP’li Çakırözer, şu değerlendirmeyi yaptı:

“AKP iktidarı bu şirketlere para yatıran vatandaşlarımızın iki kez mağdur edilmesine göz yumdu. Birincisi vatandaşlarımızın dini duygularını istismar ederek para toplayan yeşil sermaye şirktelerini yeterince denetlemeyerek batışlarına ve onbinlerce hak sahibinin mağdur edilişine seyirci kaldı. Bu yetmezmiş gibi bu şirketlere karşı hakkını mahkemelerde arayan binlerce mağdurun mahkeme yolunu kapatan bir hukuksuz kanun çıkardı. Binlerce mağdurun hak arama yolunu kapattı. Bu hukuksuzluğa sadece CHP karşı çıktı ve direndi. O zaman da defalarca kez söyledik. Bu yapılan hem Anayasaya hem yasalara aykırı dedik. Ahlaka ve vicdana sığmaz dedik. Maalesef dinlemediler."

Çakırözer: Devlet mağdurların haklarını güvence altına almalı

AYM kararıyla binlerce mağdur için hak arama yolunun yeniden açıldığını anımsatan Çakırözer, tüm mağduriyetlerin şirketler tarafından yasal faizleri ile birlikte giderilmesini devletin güvence altına alması gerektiğini belirtti.

Çakırözer, “AYM karar alana kadar 4 yıl geçti. Bu süreçte davaları yok sayılan mağdurlara yok değerinde şirket hisseleri verildi. Şimdi tüm bu mağdurların kayıpları yasal faiziyle birlikte ödenmelidir. Devlet de bu şirketlerin bu mağduriyetleri gidermesini mutlaka güvence altına almalıdır” dedi.