Gündem

CHP'li Çakırözer: Yargı reformu için beklenilen her saniye insanların özgürlüklerinden çalıyor

28 Haziran 2019 13:59

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TBMM Genel Kurulu’nda, Yargı Reformu hazırlıklarının bir an önce tamamlanmasını istedi. Çakırözer, “Cezaevlerinde yüzlerce aydınımızın, on binlerce yurttaşımızın gözü Meclis’te. Hakan Kara, Musa Kart, Güray Öz… Özgürlüklerine kavuşacakları günü bekliyorlar. Sırrı Süreyya Önder… Reform ona da özgürlük getirmeli. İçeridekiler böyle de, dışarıdakiler farklı mı? Çıkaracağımız kanunlar akıl dışı, mantıksız davaların da önünü kesmeli” dedi. Çakırözer, “Bu reformu çıkarmak için beklediğimiz her an, her saniye, her dakika, her gün aslında insanlarımızın hayatlarından, özgürlüklerinden çalınmaktadır” ifadelerini kullandı.

Çakırözer, TBMM Genel Kurulu’nda hazırlıkları süren Yargı Reformu paketini değerlendirdi. 31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinde vatandaşın, demokrasi ve hukuk sorunlarının çözülmesini istediğini gösterdiğini belirten Çakırözer; Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Adalet Bakanı’nın sistemdeki bazı eksiklerin giderileceğine dair umut yarattığını ifade etti.

Çakırözer, “Cezaevlerinde yüzlerce aydınımızın, on binlerce yurttaşımızın gözü bu Mecliste. Kimlerden bahsediyorum? Cumhuriyet gazetesinin eski yazarı, meslektaşım Hakan Kara'dan bahsediyorum. Haksız, hukuksuz yatırıldığı Kandıra Cezaevinde baypaslı bedeniyle direnmekte. Yanında ülkemizin en yetenekli karikatüristi Musa Kart ve 70 yaşındaki yazar Güray Öz'le aynı koğuştalar. Reform paketinde sözü verilen istinaf düzenlemesiyle özgürlüklerine kavuşacakları günü bekliyorlar. Kandıra'da bir başka koğuşta eski milletvekili arkadaşımız Sırrı Süreyya Önder yatıyor. Tamamen görüşleri, siyasi faaliyetleri nedeniyle cezaevinde. Bu reform ona da özgürlük getirmeli” dedi. Çakırözer, gazeteci Nazlı Ilıcak’ın da 75 yaşında olduğunu, hakkında verilen hükmün Yargıtay’dan temyiz edilmesini beklediğini belirtti.

 23 yıldır adalet bekliyor

Cezaevlerinde 458’i ağır olmak üzere bin 334 hasta tutuklu ve hükümlünün olduğunu belirten Çakırözer, “Mehmet Emin Özkan, 80 yaşında, yirmi üç yılda altı cezaevi değiştirmiş. Önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmiş, sonra ‘Pardon’ denmiş, şimdi yeniden yargılanıyor. Mehmet Emin Özkan birçok sağlık sorunuyla baş başa, yirmi üç yıldır adaleti bekliyor” ifadelerini kullandı. 

Hasta tutuklu ve hükümlülerden birinin de CHP PM üyesi ve milletvekili Eren Erdem olduğunu anımsatan “Yargılandığı davadaki hukuksuzlukları defalarca anlattık. Şimdi de ağır sağlık sorunlarıyla mücadele vermekte. Cezaevine girerken duyan bir kulağı şimdi işitmez olmuş. Acil tıbbi müdahale gerektiren bir başka sağlık sorunu var ama hastaneye elinde kelepçeyle götürüleceği, vatandaşların arasında kelepçeyle tutulacağı ve ameliyatın ardından hastanenin bodrum katındaki mahkûm koğuşundaki yatağa yine kelepçeleneceği için bu acil müdahaleyi reddediyor” dedi.

Dışarıdakiler farklı mı?

Çakırözer, “İçeridekiler böyle de, dışarıdakiler farklı mı? Binlerce yurttaşımız yine sadece düşünceleri, eleştirileri nedeniyle her an hapis cezası tehdidiyle karşı karşıya. Sadece son bir yılda Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla 36 binden fazla bireye soruşturma açıldı. Bu yurttaşlarımız için de bu paketi çıkarmalıyız. Bu soruşturmalar, bu davalar artık son bulmalı” dedi.

Reform, akıl dışı davların önünü kesmeli

Çakırözer, Sözcü Gazetesi’nin 13. yaşını kutladığını anımsatarak “Yazarları Emin Çölaşan, Necati Doğru; yöneticileri on yıl ağırlaştırılmış hapis cezasıyla yargılanıyorlar hem de FETÖ'cü olmak iddiasıyla. Çıkaracağımız kanunlar bu akıl dışı, mantıksız davaların da önünü kesmeli değerli arkadaşlarım” diye konuştu. Çakırözer, şu ifadeleri kullandı:

Her gün, her dakika…

“Bu reformu çıkarmak için beklediğimiz her an, her saniye, her dakika, her gün aslında insanlarımızın hayatlarından, özgürlüklerinden çalınmaktadır. Önümüzdeki hafta bir an önce vatandaşlarımızı cezalandıran, vatandaşlarımıza baskı uygulayan kanunlar yerine, vatandaşlarımıza özgürlük getiren, demokrasimizi, hukuk devletimizi geliştiren kanunlar çıkarmayı diliyorum.”