Politika

CHP'li Çakırözer'den 28 Şubat hükümlüsü emekli komutanlara destek: Ülkeye 50 yıl hizmet ettiler, cezaevi çilesi çektirilmesi insan hakkı ihlali

"Ellerinde bir değil, iki kez alınmış rapor olan eski komutanlar cezaevinde tutuluyor"

30 Aralık 2023 22:57

Sincan Cezaevi’nde kalan emekli komutanlar Fevzi Türkeri, Temel Özkaynak, Yıldırım Türker ve Erol Özkasnak ile görüşen CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Katiller affedilirken, bu ülkeye 50 yıl hizmet etmiş komutanlara ve diğer tüm hasta, yaşlı tutuklu ve hükümlülere cezaevi çilesi çektirilmesi insan hakkı ihlalidir” dedi.

CHP'li Çakırözer, Sincan Cezaevi’nde kalan emekli komutanlar Fevzi Türkeri, Temel Özkaynak, Yıldırım Türker ve Erol Özkasnak'ı ziyaret etti. Çakırözer, görüşmelerin ardından TBMM’de düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:

"FETÖ’cü savcı ve hakimlerin açtığı davalar nedeniyle yatıyorlar"

“28 Şubat davasında yargılanan komutanlardan 4’ü Sincan’da, Çetin Doğan ise Buca cezaevinde 863 gündür FETÖ’cü savcı ve hakimlerin açtığı davalar nedeniyle yatıyor. Hepsi 80 yaş civarında, birçok sağlık sorunu yaşıyor. Her gün 8-10 hatta 13 ilaç alıyor. Ocak ayında yayınlanan genelge kapsamında Adli Tıp Kurumu’ndan aldıkları 'Cezaevinde kalamaz’ raporları var. Katillerin cezaları bir bir affedilirken, onlar aylardır cezaevinde tutuluyorlar. Bir yıl önce aralarından Vural Avar aynı vurdumduymazlık nedeniyle cezaevinde yaşamını yitirdi. Şimdi de bu isimler hayatını kaybederse sorumlusu, komutanları bile bile cezaevinde ölüme mahkum edenlerdir. Bu insanlar yeni yıla cezaevinde bu sağlık koşullarında sokulmasın, derhal tahliye edilsin. Cezalarının kalan kısmını evlerinde tamamlasınlar."

"7 aydır ellerinde ‘Cezaevinde duramaz’ raporları var"

Çakırözer, ocak ayında Adalet Bakanlığı tarafından sakat, hasta ve yaşlı hükümlüler için yayınlanan genelge kapsamında komutanların da bir an önce tahliye edilmesini istedi. Çakırözer şunları aktardı:

“FETÖ’cü hakim ve savcıların açtığı davalarda önce gözaltına alınıp tutuklandılar, sonra savcı ve hakimlerin FETÖ’cü olduğu ortaya çıkınca tahliye edildiler. Bu hukuksuzluk daha sonra ‘28 Şubat'la hesaplaşılacak’ diye devam etti ve komutanlar yeniden cezaevine konuldu. Lehlerine olan deliller işleme konulmadı ve onlara ceza yağdırdılar. Şimdi bu hukuksuzluğun üzerine başka bir hukuksuzluk yaşatılıyor. Komutanların yaşları 78 ile 83 arasında. Hepsi bypass olmuşlar, cezaevinde girmeden önce olan tansiyon, kolestrol gibi hastalıkları artmış. Cezaevinde böbrek taşı düşürenler, kemik erimesi yaşıyanlar, stent taktıranlar var. Onlar arasında kalan emekli amiral Vural Avar’ın ölümünden sonra Adalet Bakanlığı genelge yayınladı. Cezaevlerinde bulunan, sağlık durumu uygun olmayan tutuklu ve hükümlülerin cezalarının geri kalan bölümünü evlerinde tamamlayabilmelerine ilişkin bir genelgeydi. Bu genelge sonrası 5 komutan Adli Tıp Kurumu’na gönderildiler ve nisan ayında raporlarını aldılar. 7 aydır ellerinde ‘Cezaevinde duramaz’ diye raporları var. Ama inatla cezaevinde tutuluyorlar.”

"Mehmet Emin Alpsoy, Hacı Sülük, Hayrettin Gül affedildi, eski komutanlar cezaevinde tutuluyor"

Komutanlar cezaevinde tutulurken, bu genelge gerekçe gösterilerek Mezarevlerde günahsız insanları işkence ile öldürülen Hizbullah davası sanığı 71 yaşındaki Mehmet Emin Alpsoy Cumhurbaşkanınca affedildi. Saadet Partili sandık görevlilerini katleden 75 yaşıdaki Hacı Sülük, Sivas’ta yazarları diri diri yakan 75 yaşındaki Hayrettin Gül’ün hapislikler hasta ve yaşlı diye hızla kaldırıldı. Ama ellerinde bir değil, iki kez alınmış rapor olan eski komutanlar cezaevinde tutuluyor. Buradan bir kez daha onlara yaşatılan bu haksızlık üstüne haksızlığın artık son bulmalıdır. Bir an önce cezalarının kalan kısmının evlerinde çekmelerinin önü açılmalıdır. Benzer hata bir yıl önce yapıldı ve Vural Avar cezaevinde yaşamını yitirdi. Eğer bu isimlerden hayatını kaybeden olursa bunun sorumlusu bu genelge ve raporlara rağmen bile bile bu inanları cezaevinde ölüme mahkum edenlerdedir. Bu insanları yeni yıla cezaevinde bu sağlık koşullarında sokmayın.”