Politika

CHP'li Ali Fazıl Kasap SP'ye geçti; Saadet ve Gelecek yeniden grup kurabilecek

16 Aralık 2023 12:17

CHP Milletvekili Ali Fazıl Kasap, Saadet Partisi’ne katıldı. Saadet Partili Milletvekili Hasan Bitmez'in yaşamını yitirmesinin ardından Saadet-Gelecek ittifakı'nın Meclis'teki grubu düşmüştü. Kasap'ın katılımıyla birlikte ittifak Meclis'te grup oluşturma kriterini yeniden kazandı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, Saadet Partisi'ne (SP) geçti.

Saadet Partili Milletvekili Hasan Bitmez'in hayatını kaybetmesinin ardından Saadet-Gelecek ittifakı'nın Meclis'teki grubu düşmüştü.

TIKLAYIN-Hasan Bitmez'in ölümüyle Saadet Partisi Meclis grubu düştü

Saadet Partisi'nin, grubu yeniden oluşturmak için partiye en az bir milletvekili daha dahil etme çalışmaları yürüttüğü görüşmelerin ardından CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, SP'ye katıldı.

Böylece Saadet Partisi, milletvekili Meclis'te grup oluşturma kriterini yeniden kazandı.

20 vekil şartı var

Meclis'te grup kurabilmek için 20 milletvekili şartı bulunuyor. Grubu olan parti, haftalık olarak meclis grubunu toplayabiliyor. Grup kurulması halinde, grup kuran partiye Meclis'te bir makam odası da tahsis ediliyor.

Kanun tasarılarının ilk görüşüldüğü yer olan meclis komisyonlarında (üye sayılarının yüzde oranına göre bu kurullara üye gönderiyorlar) grubu olan partiye birer milletvekili tahsis ediyor. Grubu olan parti Meclis Başkanvekilliği koltuğuna da sahip oluyor.

Meclis içtüzüğüne göre, grup kuran siyasi partiler Danışma Kurulunda da temsil edilirken "Gündem dışı konuşma" yapma hakkına da sahip oluyorlar.

Meclis içtüzüğüne göre, Meclis Genel Kurulunda kanun tasarıları görüşülürken sırasıyla önce esas komisyona, sonra hükümete, sonra da grubu olan siyasi partilere söz hakkı veriliyor.

TIKLAYIN-Meclis kürsüsünde fenalaşan Saadet Partili Hasan Bitmez vefat etti