Seçim 2023

CHP Genel Sekreteri Böke: Reçetemiz hazır, 6 ayda büyük bir ferahlamayı hissettirecek program hazırladık

Böke, "KKM’ye ödenen rakamlar bu konutları yapmaya imkan sağlayacak kaynağın olduğuna işaret ediyor" ifadelerini kullandı

08 Mayıs 2023 08:43

CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, "Liyakat ile siyaseti besleyen bürokratik yapıyı kurmazsak Türkiye’nin bu yıkımdan çıkması mümkün değil. Bu yıkımdan çıkacak adımları zaten planladık, reçetemiz hazır. 6 ayda büyük bir ferahlamayı hissettirecek şekilde bir program hazırladık" dedi.

Böke, Ekonomim'e değerlendirmelerde bulundu. Enflasyonu nasıl düşüreceklerini anlatan Böke, şunları ifade etti:

"Enflasyonun çözümü sadece para politikası ile olmayacak. Kalkınma planlarını yeniden düzgün yazan bir strateji ve planlama teşkilatı kurduğunuzda da olacak. Liyakatli, merkez bankacılığını bilen birini Merkez Bankasının başına getirdiğimizde artık siyaset oraya müdahale etmediği, işin ehlinin işi yapacağı bir düzen kurmuş olacağız. Mevcut yönetim anlayışının sonucu olarak büyük döviz şokları yaşadık, bu döviz şokları büyük bir fiyat geçişkenliğinde enflasyonu tetikledi ve oraya yapıştırdı. Şimdi o yapışkanlığı çözmemiz gerekiyor. Bunu araç bağımsızlığı olan, hedefini siyasetin verdiği ama işi yapmayı Merkez Bankasına bıraktığı yeni yönetim anlayışıyla çözeceğiz. Tarımda üretimi ve verimliliği canlandırdığınız zaman gıda enflasyonunda Türkiye’yi şampiyon yapan düzeni değiştirmiş olacağız. Bu da enflasyonu kontrol altına almış olacak."

"Adı faiz olmayan bir faiz ödemesi yapılıyor bütçeden"

Selin Sayek Böke, büyüklüğü 109 milyar doları aşan kur korumalı mevduata (KKM) ilişkin ise "Kur Korumalı Mevduat (KKM) ile faizi gizlediler. Adı faiz olmayan bir faiz ödemesi yapılıyor bütçeden. Esasında ödenecek olan faiz yükünün çok daha üzerinde bir yük, Niye? Çünkü bu tür cin fikirler bir belirsizlik yaratıyor. Nasıl işleyeceğinin bile zaman içerisinde iktidar tarafından bilinmediği ortaya çıktı. Nasıl çözülecek? Bir kere yeni hesap açılmayacak, var olan hesaplar vadesi dolana kadar elbette işleyecek ama zaman içerisine yayılmış çıkış düzenlenecek." diye konuştu.

"6 ayda büyük bir ferahlamayı hissettirecek bir  program hazırladık"

TÜİK'e ilişkin tartışmalara da değinen CHP Genel Sekreteri, "Bir ülkenin istatistik kurumunun yayımladığı enflasyon verisinin, halkın yaşadığı gerçekle makası bu kadar açılmışsa güven duygusunu ilk yıkan şey budur. Liyakat ile siyaseti besleyen bürokratik yapıyı kurmazsak Türkiye’nin bu yıkımdan çıkması mümkün değil. Bu yıkımdan çıkacak adımları zaten planladık, reçetemiz hazır. 6 ayda büyük bir ferahlamayı hissettirecek şekilde bir program hazırladık." değerlendirmesini yaptı. 

"KKM’ye ödenenler konutları yapmaya imkan sağlayacak kaynağın olduğuna işaret ediyor"

Böke, 6 Şubat'ta gerçekleşen depremlerle ilgili ise "Ben bir Hataylı, içerden gözlemleyen biri olarak değerlendirmek istiyorum. Büyük bir yıkım yaşandı, can kayıpları var, fiziki üretim kapasitelerinde kayıplar var. Yeniden inşa sürecinde insanların en temel hakkı olan barınma hakkını tesis etmemiz gerekiyor. Onlara sistem ‘bu konutlar güvenli, satın alabilirsiniz’ demiş. 'Başınıza yıkılır' dememiş. Bizim görevimiz yuvasını kaybetmiş olanlara bedelsiz evlerini vermek. KKM’ye ödenen rakamlar bu konutları yapmaya imkan sağlayacak kaynağın olduğuna işaret ediyor." açıklamasını yaptı.