Politika

CHP Genel Başkan Yardımcısı Adem: "Paramız var ki ithal ediyoruz" politikasından vazgeçip çiftçiye destek verilmeli

"Bu, çiftçimize ihanet değil de nedir?"

29 Ocak 2024 16:29

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, ayçiçek yağının gümrük vergisi oranlarında indirim yapılmasına ilişkin “Çiftçimize ihanet değil de nedir? ‘Paramız var ki ithal ediyoruz’ politikasından lütfen vazgeçiniz. Türk çiftçisi üretmeyi seviyor, üretmek istiyor. Her koşulda üretim yapabilecek kapasiteye sahip. Ancak yeterli desteği görmüyor. Bir an önce Türk çiftçisine destek verilmelidir” dedi.

CHP Tarım ve Orman Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, yağlık ayçiçeği ve ayçiçek yağının gümrük vergisi oranlarında indirim yapılmasına ilişkin açıklama yaptı.

"AKP hükümeti ithalat ile çiftçimizi yok etmek üzere bir politika izliyor"

Anka'nın aktardığına göre "hükümetin Türk çiftçisini yok etmek üzere bir politikası olduğunu" belirten Erhan Adem, şunları söyledi:

“AKP hükümeti maalesef ithalat ile çiftçimizi yok etmek üzere bir politika izlemektedir. Geçtiğimiz günlerde sığır ithalatına tekrar izin verildi, et fiyatlarını düşüremediler. Şimdi de ayçiçek yağı ve yağlık ayçiçek yağı ithalatı için gümrüklerinde indirim yaptılar ve 100 bin ton yağlık ayçiçeği, 250 bin ton da ayçiçek yağı ithalatına izin verildi.

“Çiftçinin ellerinde ayçiçeği olmasına rağmen ithalat izni verildi"

Maalesef ayçiçek üreticisi zaten sıkıntıda, geçen seneki fiyatlarından mallarını satmak istiyorlar, ellerinde ayçiçeği olmasına rağmen ithalat izni verildi. Şimdi bu çiftçimize ihanet değil de nedir? ‘Paramız var ki ithal ediyoruz’ politikasından lütfen vazgeçiniz. Dışarıdaki zengin ettiğiniz çiftçilere ödediğiniz milyonlarca dolar parayı Türk çiftçisine sübvanse ve destek olarak vermiş olsaydınız bugün hem ayçiçek üreticisi hem de diğer tarım ürünlerini üreten çiftçilerimiz zarar etmek zorunda kalmaz ve üretimlerini daha da arttırarak devam ettirirlerdi. Ancak geldiğimiz noktada ithalat üzerine kurulmuş bir tarım politikası var. Bu politikadan mutlaka ve mutlaka vazgeçilmeli. Türk çiftçisi üretmeyi seviyor, üretmek istiyor. Her koşulda üretim yapabilecek kapasiteye sahip. Ancak yeterli desteği görmüyor. Bir an önce Türk çiftçisine destek verilmelidir.”