Gündem
BBC Türkçe

CHP’de kritik gün: Lütfü Savaş yeniden masada, partinin kalelerinde adayların netleşmesi bekleniyor

CHP, 31 Mart yerel seçimlerinde yarışacak belediye başkan adaylarını belirleme sürecini, son anda bir değişiklik olmazsa bugün tamamlayacak. Yeniden adaylığı nedeniyle eleştirilere neden olan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın adaylığının çekilip çekilmeyeceği de bugün netleşecek. Ankara'dan Ayşe Sayın'ın haberi

12 Şubat 2024 10:52

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 31 Mart yerel seçimlerinde yarışacak belediye başkan adaylarını belirleme sürecini, son anda bir değişiklik olmazsa bugün tamamlayacak.

Partinin “kalesi” olarak nitelendirilen güçlü olduğu Ankara’nın Çankaya ilçesi, İstanbul’un kalan ilçeleri ve bazı büyükşehirlerin de aralarında bulunduğu yerlerde adaylarını belirleyerek süreci tamamlayacak.

Yeniden adaylığı nedeniyle eleştirilere neden olan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın adaylığının çekilip çekilmeyeceği de bugün netleşecek.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel başkanlığında toplanacak olan Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında, Parti Meclisi’ne (PM) sunulacak adaylar belirlenecek.

MYK’da ana gündemin Hatay olması bekleniyor. Lütfü Savaş’a yönelik kamuoyu tepkisi ve tepkiler üzerine yaptırılan kamuoyu anketi MYK masasında olacak.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Pazar günü gazetecilerin sorusu üzerine, kamuoyundan gelen tepkiler ve yeniden yaptırılan anket sonuçlarını değerlendireceklerini belirterek, “Meydanda yükselen bazı sesleri duymak da önemlidir, fikir verir. Ama milletin sesini duymak sandıktan önceki en önemli gösterge çok yüksek örneklerle yapılan anketlerdir. Anketlerde bir şey görürsek müdahale ederiz” açıklaması yapmıştı.

CHP kulislerinde, hala bu kentteki en güçlü adayın Savaş olduğu belirtilerek, geri çekilme olasılığının zayıf olduğu ifade ediliyor.

Partinin sürpriz bir kararla Savaş’ın adaylığını geri çekmesi halinde yerine eski Milletvekili Serkan Topal’ın ismi öne çıkıyor.

Çankaya ve İstanbul’un ilçeleri belirleniyor

CHP MYK’nın önerisi doğrultusunda akşam saatlerinde toplanması beklenen Parti Meclisi’nde (PM) partinin yeniden kazanmasına kesin gözüyle bakılan Ankara’nın Çankaya ilçesi, İstanbul’un kalan ilçeleri ile bazı büyükşehir ve önseçim süreci biten yerlerdeki adayları netleştirilecek.

Partinin en krizli yerlerinden birisi olan Çankaya adaylığı için PM üyesi ve Genel Başkan Özgür Özel’in avukatı Hüseyin Can Güner ve MYK Üyesi Gül Çiftçi en çok konuşulan isimler oldu.

CHP kaynakları, parti yönetiminde bu iki isim üzerinde uzlaşma olmazsa sürpriz bir ismin aday gösterileceği tahminini dile getiriyorlar.

Çankaya aday adaylarından tepki: Aday olanlar içinden belirlensin

Çankaya için haftalardır Güner ve Çiftçi’nin isminin geçmesine, bu ilçeden aday adayı olan bazı isimlerden tepki geldi.

Yapılan ortak açıklamada, Çankaya belediye başkan adayının, “adaylık başvurusu yapanlar” arasından belirlenmesi istendi.

Ortak açıklamada bu durumun “parti içinde, eşit yarışın sağlandığı, hukuk ve demokrasinin eksiksiz olarak yaşandığı, böylece değişim söyleminin uygulama alanı bulduğuna dair bir gösterge” olacağı ifade edildi.

Esenyurt ve Adalar da gündemde

PM’de Kadıköy’ün de aralarında bulunduğu İstanbul ilçeleri yanısıra, DEM Parti ile yürütülen seçim işbirliği görüşmeleri nedeniyle en sona bırakılan Esenyurt ve Adalar adayları da belirlenecek.

Ordu ve Kayseri Büyükşehir adayları ile önseçim kararı alınan Edirne adayı da PM’de kesinleşecek.

Bugünkü PM’de aday belirleme sürecini tamamlaması beklenen CHP, 18 Ocak’ta aday tanıtım toplantısı yapacak.

Seçim bildirgesi de bu toplantıda kamuoyuna açıklanacak.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir