Gündem

CHP’de gözler İzmir, Antalya ve Muğla’da

Özgür Özel, İzmir için vekiller ve örgütle görüşüyor, son anketler değerlendiriliyor

22 Ocak 2024 15:12

CHP Parti Meclisi (PM), birçok il ve ilçede belediye başkan adaylarını belirlemek üzere cuma günü toplanmaya hazırlanırken, gözler henüz büyükşehir adayları açıklanmayan İzmir, Antalya ve Muğla’ya çevrildi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in son birkaç gündür İzmir üzerine yoğun bir mesai harcadığı öğrenilirken CHP’li yetkililer, “Üç şehrin adayı da bu hafta açıklanabilir” dedi.

CHP’li belediye başkanları tarafından yönetilen 11 büyükşehirden 8’inde başkan adaylarını belirleyen CHP’de gözler, henüz aday belirlenmeyen İzmir, Antalya ve Muğla’ya çevrildi. Özellikle İzmir’e ilişkin son birkaç gündür yoğun mesai harcayan Genel Başkan Özgür Özel’in İzmir milletvekilleri ve İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ile de görüştüğü öğrenildi. Özel’in yakın çalışma ekibi ile birlikte İzmir’den gelen son anketleri değerlendirdiği belirtilirken bir yandan da İzmir İl örgütü ile temaslarının sürdüğü de ifade edildi. Parti kulislerinde, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in memnuniyet anketinde başarı oranının düşük çıktığı iddiaları konuşulurken, masadaki dört adaya ilişkin de son anketlerin yapıldığı öğrenildi. 

Masadaki dört aday için anket yapılıyor

Edinilen bilgiye göre Genel Merkez, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eski Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ve Bornova eski Belediye Başkanı Olgun Atila’yı anketle halka soruyor. Son gelen anketler de bir yandan değerlendirilirken, kadın aday tercihinde bulunulması halinde ise Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel’in isminin gündeme gelebileceği ifade ediliyor. Genel Merkez, bir yandan da İzmir’in ilçelerine yönelik çalışmasını sürdürüyor. 

İzmir’deki hedef, ilçe sayısını 24’ten 28’e çıkarmak

CHP, İzmir’de elindeki ilçe sayısını 24’ten 28’e çıkarmayı hedefliyor. Kentin en büyük ilçesi Buca’da, kurultay sürecinde Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyen Belediye Başkanı Erhan Kılıç’ın yerine yeni bir aday düşünülürken, adaylık için Başkan Yardımcılığından istifa eden Barış Özreçber’in ismi ön plana çıkıyor. FETÖ üyeliğinden yargılanan ve hapis cezası alan İbrahim Burak Oğuz’un yerine kayyımın atandığı Urla ilçesinde 47’ye ulaşan rekor başvuru dikkat çekerken, Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok ile Mustafa Denizli’nin kızı Lal Denizli de bu ilçeden aday olmuştu.

Turizm ilçelerinden Dikili’de de mevcut başkan Adil Kırgöz ile devam edilmesi bekleniyor. Bir başka turizm ilçesi Çeşme’de de mevcut başkan Ekrem Oran tekrar aday olurken, turizmci Onur Saatlı’nın da başkan adaylığı için değerlendirildiği öğrenildi. Devam edilmesi beklenen başkanlardan diğerlerinin de Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü ile Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu olduğu belirtilirken, Bornova, Bayraklı ve Balçova’da değişime gidilmesi bekleniyor.

Büyükşehire aday olan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın yerine de yeni bir isim arayışı sürerken, Emek Platformu Dönem Sözcüsü Buket Mertoğlu Gürpınar’ın isminin değerlendirildiği öğrenildi.

Öte yandan MHP’li Belediye Başkanı tarafından yönetilen Aliağa ilçesi ile AKP’li belediyede bulunan Menemen ilçesinde de bu hafta CHP adaylarının açıklanabileceği ifade ediliyor.

DEM Parti, Antalya’da Böcek’e itiraz etmişti

CHP’nin Büyükşehir Belediye Başkanlığı için kritik bir değerlendirme süreci yürüttüğü diğer bir büyükşehir de Antalya. Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ile ilgili parti içerisinde tartışmalar sürerken, DEM Parti’nin kentteki etkinlikleri için salon vermemesi, görüşme taleplerini reddetmesi nedeniyle CHP'li Belediye Başkanı'na yönelik tepkisi de devam ediyor. DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları Oruç ve Tuncer Bakırhan’ın, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le görüşmesinin ardından DEM Parti’nin Antalya’da aday çıkarma kararı alması, CHP’nin Antalya sürecini yeniden değerlendirmeye almasına sebep oldu. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal da Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için bastırırken, Genel Merkez’in bu iki isimden birini tercih etmesine kesin gözüyle bakılıyor. 

Muğla’da da yarış sürüyor

Muğla’da da büyükşehir belediye başkan adaylığı için adaylar arasındaki yarış sürüyor. Muğla yarışı eski milletvekilleri Mürsel Alban, Burak Erbay ve Süleyman Girgin arasında devam ederken, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ın ismi de Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için konuşuluyor. Öte yandan Muğla Milletvekili Cumhur Uzun’un da anketlerde sorulduğu öğrenildi. Cuma günü toplanması beklenen Parti Meclisi’nde, İzmir, Antalya ve Muğla’nın ilçelerinde belediye başkan adaylarının belirlenmesi beklenirken, büyükşehir adaylıklarının da açıklanabileceği ifade ediliyor. CHP’li üst düzey bir yetkili, “Bu hafta İzmir’de de, Antalya’da da, Muğla’da da büyükşehir adaylarımızı açıklayabiliriz” dedi.