Gündem

CHP’de Çankayalı adaylar da kazan kaldırdı: Özgür Özel’in avukatı Güner ile MYK üyesi Çiftçi’ye üstü örtülü tepki

28 Ocak 2024 16:53

CHP’de aday belirleme sürecinde yaşanan İzmir krizine Çankaya da eklendi. Çankaya’da Genel Başkan Özgür Özel’in avukatı Hüseyin Can Güner ile MYK üyesi Gül Çiftçi’nin isimlerinin gündeme gelmesi üzerine, adaylık başvurusunda bulunan 19 aday adayı, Genel Merkez’e tepki gösterdi. Ortak imza ile kaleme alınan ve Genel Merkez’e ulaştırılan metinde “Yasal sürede adaylık başvurusu yapmamış olan ‘Genel Merkez yöneticisi olsa dahi’ 25 adayın dışında bir adayın saptanması kabul edilemez. Aday olma iradesi göstermemiş, belirlenen adaylık ödentisini dahi ödememiş, saha çalışması ve tanıtım faaliyetinde bulunmamış, bedeni, ekonomik ve psikolojik olarak yük taşımamış bir adayın belirlenmesi adil ve hukuk ilkelerine uygun bulunmayacağı gibi demokratik de görülemez” denildi. 

CHP’de aday belirleme çalışmaları devam ederken Ankara’da CHP’nin kalesi Çankaya’da aday belirleme süreci krize dönüştü. Aralarında mevcut Belediye Başkanı Alper Taşdelen’in de bulunduğu 25 partili Çankaya Belediye Başkanlığı için adaylık başvurusunda bulunmuştu. Son günlerde parti kulislerinde ismi öne çıkanlar ise CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in avukatı, Parti Meclisi üyesi Hüseyin Can Güner ile CHP Hukuk ve Seçim İşleri’nden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi olunca bu durum adaylık başvurusu yapan partililerin tepkisine neden oldu. 19 aday adayı, Genel Merkez’e ulaştırılmak üzere ortak imzalı bir yazı kaleme alırken, metne Alper Taşdelen, Bekir Ödemiş, Sercan Çığgın, Tezcan Candan Karakuş, Saniye Barut ve Hülya Güneş’in imza atmadığı da öğrenildi. Necati Yılmaz, Orhan Sarıaltun, Haydar Yılmaz, Emre Çakır, Devrim Bora Özüdoğru, Ahmet Yeşil, Mehmet Ali Demir, Ekrem Kerem Oktay, Hikmet Tepe, Şükrü Yalnız Tüteloğlu, Kiraz Gülsün Bor Güner, Ömer Faruk Eminağaoğlu, Mustafa Selçuk Dereli, Ali Haydar Hakverdi, Emel Uslu Atik, Erdoğan Kılıç, İlke Çakar, Ercan Çuhadar, Melike Bilgin Bulut’un imzaladığı metinde CHP’nin yerel seçimler öncesinde bir genelge ile aday adaylığı konusundaki başvuru ölçütlerinin belirlendiği hatırlatılarak, özetle şöyle denildi: 

“Genelge, CHP Tüzüğünün 55. maddesi ve buna ilişkin yönetmelik hükümlerine göre düzenlenmiştir. Genel Sekreterlik imzası ile örgütlerimize gönderilen bu genelge çerçevesinde Çankaya ilçemizde de belediye başkan aday adaylığı başvuruları yapılmıştır. Yüksek Seçim Kurulu’nun kararı doğrultusunda, görevlerinden zorunlu olarak çekilmesi gerekenler öngörülen yasal sürede görevlerinden çekilmiştir. Genelge çerçevesinde ve ‘belirtilen zorunlu tarihler arasında’ aday adaylığı başvuruları tamamlanmıştır. Çankaya ilçesinde belediye başkanı aday adaylığı için 25 başvuru yapılmış ve başvuru listeleri parti organlarının, üyelerimizin ve kamuoyunun bilgisine sunulmuştur. 

“Mevcut aday adaylarından belirlenirse destekleriz”

Genelgede son başvuru tarihi olarak belirtilen 5 Aralık 2023 tarihinde adaylık başvuru süresi sona ermiş, bu tarih sonrasında adaylık başvuruları kabul edilmemiştir. Biz aday adayları arasında partimizin kültürüne ve geleneklerine uygun ve örnek oluşturacak biçimde; Partimizin başarısını önceleyen en üst düzeyde dikkat ve özenle barışık, dayanışmacı, koruyucu yoldaşça bir aday adaylığı süreci yaşanmıştır. Çankayamızın oylarını artırarak ABB seçimlerini kazanmanın yanı sıra ABB meclis üye çoğunluğunu sağlamak için seçmenimizin yaşadığı duygusal kopuşu gidererek sandığa gelmesini sağlamanın bir yolu da Çankaya Belediye Başkan adayının parti hukukuna uygun biçimde örgütün ve seçmenin beklentileri çerçevesinde mevcut aday adayları arasından seçilmesidir. Bu metinde imzası bulunan biz her bir aday adayı, aday belirlemede münhasır yetkiye sahip olan PM’nin önceleyeceği ölçütlere göre belirleyeceği adayın arkasında durmaya ve onunla birlikte Partimizin oylarını artırmak için var gücü ile çalışmaya söz vermiştir.

 “Genel Merkez yöneticisi olsa dahi…”

Bu gerçekliğe rağmen genelgede belirtilen yasal sürede adaylık başvurusu yapmamış olan -Genel Merkez yöneticisi olsa dahi-  bu 25 adayın dışında bir adayın saptanması kabul edilemez. Aday olma iradesi göstermemiş, belirlenen adaylık ödentisini dahi ödememiş, saha çalışması ve tanıtım faaliyetinde bulunmamış, bedeni, ekonomik ve psikolojik olarak yük taşımamış bir adayın belirlenmesi adil ve hukuk ilkelerine uygun bulunmayacağı gibi demokratik de görülemez. Yayınlanan genelgede belirlenen sürede adaylık başvurusunda bulunmamış bir kişinin adaylaştırılması; aday adayı başvurusunda bulunmuş 25 kişinin kamuoyunda haksız şekilde itibarsızlaştırılmasının, rencide edilmiş olmasının yanı sıra, bu yönde alınacak bir karar hukuken ve siyaseten olumsuz sonuçların doğmasına da neden olacaktır. Ayrıca, 25 aday adayını adaylığa teşvik eden ve destekleyen seçmenler arasında da partimize yönelik güven sorunu yaratacaktır. Genel Merkez yönetimi ise Kurultayımızda ortaya konulan değişim iddiasının ve kendi hukukumuza uymayarak Anayasa ve hukuka sahip çıkma duyarlılığının tahrip olması sorumluluğunu da üstlenmiş olacaktır.”