Gündem

Cezaevindeki mahkûmlardan, "işledikleri suçtan" mağdur olmamaları için dışarıdakilere öğütler

30 Ağustos 2023 08:47

Cezaevine giren Cumhuriyet yazarı, gazeteci Barış Pehlivan, mahkumların işledikleri suçlarla ilgili vatandaşlara yaptığı uyarıları yazdı.

Pehlivan’ın aktardığına göre, araba hırsızlığında uzmanlaşmış bir mahkum şu önerilerde bulundu:

- Bir oto hırsızı önce arabada GPS’in varlığına bakar. Aracınızda GPS yoksa, masraftan kaçınmayın ve mutlaka taktırın. Ama harici GPS, aracın görünmeyen bir yerinde saklanmalı ki hırsız onu etkisiz hale getirmesin.

- Çıktığınızda aracınızı kilitlediğinizden emin olun. Ancak her kapıyı ayrı ayrı kontrol etmeniz, sizi uzaktan izleyen hırsıza “Arabada kesin değerli şeyler var” hissi uyandırır.

- Aracınızın kapı ve kontak anahtarı farklı olmalı. Örneğin bir markete girdiğinizde ise yedek anahtarınızı arabada unutmayın.

- Ev adresinizin yazdığı bir faturayı ve ev anahtarınızı araçta bırakmayın. Bu, hırsıza ‘git evimi soy’ demektir.

- Güvenmediğiniz otoparklara ve valelere araç anahtarınızı teslim etmeyin. İkiz ruhsat ya da kopya anahtar yoluyla aracınız kullanılabilir ve çalınabilir. Bu yolu kullanan hırsızların devlet içinde yardımcılarının olduğunu da söyleyebiliriz.

- Eğer aracınız çalındıysa, ‘kasap’ diye tabir edilen araba parçalayan insanların bilme ihtimali vardır.

“Gasp’, ‘tufa’ ve ‘askı’ denilen hırsızlık yöntemlerinden sabıkası olan mahkumlar da şunları kaydetti:

- “Teşhisli’ yani içinde ne bulunacağı bilinen ev çok kıymetlidir. Genelde hedefteki evin içini bilenler yani tanıdıklardan gelir istihbarat. Eğer ev teşhisli değilse, bazen perdelerin çok pahalı görünmesi bile evi hedef yapabilir.

- Aktif olmayan bir alarm kutusu bile hırsız için caydırıcıdır. Kameradan daha korkutucudur, zira alarm sisteminin polisle bağlantılı olma ihtimali akla gelir.

- Diyelim ki, bankadan büyük miktarda para çekeceksiniz.. Ve bunun bilgisi gasp yapacak kişilere gitti.. Önlem için; parayı taşıyacağınız çantanın aynısından iki tane olsun. Parayı koyduğunuz çantayı bagaja saklayın. İçine elbise vs. koyduğunuz benzer çantayı ise görünecek şekilde yan koltuğa bırakın. Hırsız soygun sırasında o çantaya odaklanacaktır. Haliyle, yan koltuğunuzdaki yanlış çantayı isterse verin.

- Yürürken yola değil, duvara ya da binalara yakın olun. Çantanızı kesinlikle yol tarafında tutmayın.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.