Gündem

ÇEDES Projesi’ne tepkiler sürüyor, öğretmenler miting için yola çıktı 

12 Eylül 2023 16:31

Okullara ‘Değerler Eğitimi’ adı altında imam, hatip ve vaiz görevlendirilmesini öngören “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES)” projesine tepkiler sürüyor. Öğretmenler, “laik eğitim, laik yaşam, eşit yurttaşlık” mitingi için Ankara’dan İzmir’e doğru yola çıktı. 

Sendika, sivil toplum kuruluşları ve gençlik örgütlerinin temsilcileri bugün Ankara'dan 16 eylülde İzmir Gündoğdu Meydanı'nda yapılacak “Laik eğitim, laik yaşam, eşit yurttaşlık” mitingine katılmak üzere yola çıktı. Yola çıkmadan önce Ulus Meydanı'nda basın açıklaması yapıldı. 

ANKA'nın haberine göre; 16 eylülde İzmir'de yapılacak bölgesel mitinge katılacak kurumların adına konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, şunları söyledi:

“Bugün 12 Eylül. 43 yıl geçmiş askeri darbeden bu tarafa, her askeri darbe ve yanı sıra gelişen sivil darbeler bir ülke toplumunun tüm taleplerini, tüm dileklerini ve arzularını bastırmak için en az yarım yüzyıllık bir haya içinde yapıyorlar bunu. Bugün bu amaca ulaşılmış olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki günlerde demokratik, laik, hukuk devleti, insan haklarından yana, doğadan ve emekten yana bir ülke inşa etmemiz son derece önemli. 12 Eylül askeri darbesinin ardından, sivil darbeler yaşadık. Bu sivil darbe aynı zamanda milyonlarca insanın hayatını etkiledi. 'Dur, sus, otur' diyen bir anlayış süreklileştirilmiş bir OHAL rejimi ile karşı karşıyayız. Kayyumlar, hayatımızın bir parçası haline geldi. Aynı 12 Eylül rejimi, din kültürü ve ahlak bilgisi derslerini seçmeliyken, zorunlu ders haline geldi. Arkasından bizler, 15 Temmuz başarısız darbe girişiminin ardından yapılan sivil darbe ile bu iktidar ittifakları ile bugün yeniden zorunlu ders ile karşı karşıyayız. Bugün bizler, yüzü aşkın kurum neden buradayız sorusuna kısaca yanıt vermeye çalışacağım. Birazdan yürüyüş kolumuz başlayacak, önce Ankara'daydık. Ardından Eskişehir'deyiz diyeceğiz. Sonra Denizli'ye geçeceğiz. Arkasından Muğla, Aydın'a geçeceğiz ve oradan İzmir'de 16 Eylül İzmir mitingimizi çok güçlü bir biçimde tamamlayacağız. Türkiye'de mezarlık sessizliği yaratmak isteyenlere karşı bu ülkenin düşünen yurttaşları var, eleştiren yurttaşları var.

“Yapılmaya çalışılan protokoller, doğrudan laikliğe karşı bir kurumsal yapı olarak karşımıza çıkıyor”

Laikliği; kurumsal bağlamda eğitim alanını, ele geçireceğiz dedikleri ÇEDES projesi ile karşı karşıyayız. İzmir'de 842 okula din görevlilerinin, imamların vaizlerin manevi danışman atanmasının ya da görevlendirilmesinin planlandığı bir süreç başlıyor önümüzde. Arka planda yapılmaya çalışan protokoller artık doğrudan laikliğe karşı kurumsal bir yapı olarak karşımıza çıkıyor.

“Yoksul halkın çocukları temiz suya ulaşamazken Milli Eğitim Bakanlığı toplumu dönüştürecek”

Eğitim Sen 3 Nolu Şube Başkanı Cemal Erdoğan, şu değerlendirmede bulundu:

“Ankara Türkiye'nin başkenti ve bir okulundan geliyorum. 5 katlı, 24 derslikli bir okul. Daha düne kadar tek bir hizmetlisi vardı. Güvenliği hiç yok, ödeneği olmadığı için adeta çivi alacak parası yok. Bu nedenle özellikle merkezi okullarda veliler 10 bin lira 15 bin lira bağış ile karşı karşıya kalıyor. Bunca sorun varken, Milli Eğitim Bakanlığı'nın uğraştığı alanlara bakalım. Toplumu dönüştürmeye çalışıyorlar. Yani din eğitimini zorunlu kılıyorlar. Bakın 4 artı 4 artı 4 çıktığında yasaya imza atan AKP milletvekili, 'Artık bütün okulları imam hatip yaptık' demişti. Bu milletvekilinin torunu da Fransız Koleji'nde okuyor. Yani, yoksul halkın çocukları temiz suya ulaşamazken, açlıkla karşı karşıyayken Milli Eğitim Bakanlığı toplumu dönüştürecek. Zorla din dersi almaya yönelik politikalar uyguluyor. Yoksul mahallelerin çocukları temiz suya ulaşamıyor, yeterli öğretmen atanmadığı için öğretmene ulaşamıyorlar. Eşit eğitim fırsatına ulaşamıyorlar. Bu ciddi bir problemdir.”

“Çaresiz bir duruma terk edilmiş zorundayız”

Emekli öğretmen Gülhan Tavuş ise eğitimde yaşanan sorunlara ilişkin şunları söyledi:

“Çok zor ve karanlık günlerden geçiyoruz. Hak etmediğimiz günlerden geçiyoruz. Eğitim Sen kurulduğundan günden beri eşit, parasız, laik, bilimsel eğitimin mücadelesini verdik. Maalesef bugünkü yönetim, bugünkü idareciler insanları ciddiye almıyorlar, değer vermiyorlar. Bu değersizleştirme politikaları sonucu eğitim alınıp satılabilir, ticarileştirilmiş, dinselleştirilmiş, git gide daha da ağır biçimde dinselleştirilen duruma dönüştürülüyor. Aynı zamanda da parasız eğitim tüm halkın hakkıdır, devletin temel görevi de budur ama maalesef bugün eğitim ticari bir eğitime dönüşmüş durumda. Çaresiz bir duruma terk edilmiş bir durumdayız. Biz buna hayır diyoruz.”

“Sadece belirli bir mezhebin değerlerine sahip çıkıyorlar”

Pir Sultan Abdal Derneği ve Kültür Merkezi Genel Sekreteri İsmail Ateş ise şöyle konuştu:

“ÇEDES projesi adı altında okullarımızda kuran eğitmenlerini, imamları manevi danışman olarak atıyorlar. Şimdi 1739 sayılı Mili Eğitim yasasına baktığınız zaman, okullarda öğretmenlerden başka kimsenin bulunmaması gerekiyor. AKP zihniyeti ne yapıyor? Çocuklarımıza manevi değerlerimizi öğreteceğiz diyerek imamları okullarımıza atıyor. Hangi değerlere sahip çıkıyor bu proje, bunu bir konuşmamız gerekiyor. Bütün insanların ortak değerleri olan, dostluğa, barışa, sevgiye sahip çıkmıyor. Onlar sadece belli bir mezhebin değerlerine sahip çıkıyorlar."