Gündem

CHP’li Selin Sayek Böke: AK Parti vahşi kapitalizmin temsilcisidir, vergi yükünü emekçinin sırtından alacağız

 CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, Candan Yıldız'a yorumladı

07 Aralık 2022 12:29

CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, CHP’nin İkinci Yüzyıla Çağırı Vizyon Belgesi’nin, Cumhuriyet’in 2. yüzyılının vizyon ve sistemini tarif ettiğini ifade ederek, partisinin vizyon belgesi kapsamında vaat ettiği politikaları nasıl uygulayacağını anlattı.

İktidarın ekonomi politikalarındaki yanlışlara dikkat çeken Böke, “AK Parti vahşi kapitalizmin temsilcisidir” diyerek vergi ve gelir adaletsizliğini ortadan kaldırmaya yönelik kurumsal ve sosyal bir düzen inşa edeceklerini söyledi.  

"Vatandaşının hayat standartlarını yükselten bir düzen tarif ediyoruz"

“Vergi yükünü emekçinin sırtından alacağız” diyen Böke,  “Asgari ücret ve ona yakın ücret alanların oranı yüzde 65. Asgari ücret temel ihtiyaçları karşılamak için verilen bir ücrettir. Bu insanı değil. Vatandaşına sadece aç kalmamayı hak gören bir anlayışla değil, vatandaşının hayat standartlarını yükselten bir düzen tarif ediyoruz” dedi. 

“Gelir vergisi dilimlerini değiştireceğiz” diyen Böke, bunun maliyetlerine ilişkin kaynağın nasıl bulunacağına veya sermayenin buna nasıl ikna edileceğine ilişkin soruya ise şöyle yanıt verdi:

"Sopa göstererek hizaya getiren anlayış yerine üretmek isteyenin önünü açıyoruz"

“Güçlü bir sosyal devlet tarif ediyoruz biz. Vatandaşın emeğinin karşılığını aldığı aynı zamanda güvencelerinin haklarının da korunduğu bir sosyal hak düzeninden bahsediyoruz. Özeti ile biz bütüncül bir program tarif ettik. Yoksullukla baş başa bırakılmış olan yurttaşlık hakkı üzerinden erişebileceği sosyal politikalar tanımlayan. Ücret güvencesi olan, istihdamı sağlayacak alanları açan bir program bizim programımız. Şu anda verginin 3’te 2’si dolaylı vergilerden toplanıyor. Yani çok kazanının çok ödediği değil, her gelir grubunun aynı vergiyi ödediği bir sistem var. Bun düzelteceğiz, ihtiyaç duyulan kurumsal düzenlemeleri ortaya koyduk. Bugünkü tercihleri değiştireceğiz. Gelir vergisi dilimlerini değiştireceğiz. İktidar bunun maliyeti 200 milyar TL ama bu para yok diyor. Bu para ve kaynak var. Kur korumalı mevduata verilen para 200 milyar lira. Demek ki var. Üretken yatırım yapan desteklenecek. Vergi sistemi de bu üretken yatırımları dikkate alarak düzenlenecek. Üretici katkısı vermek isteyen herkesi devlet zaten demokratik ortağı olarak görür. Bizim kuracağımız düzen üreticilerin verimli alanlarda yatırım yapmasını sağlamaktan geçiyor. Hiçbir sosyal devlet düzeninde yük emekçinin omuzuna bırakılmaz. Bugünün sopa göstererek hizaya getiren anlayışı yerine vergide adaleti tesis ederek zaten üretmek isteyenin önünü açıyoruz biz. Onun için sermayenin tarif edilen direnç noktalarının da artık olmadığı yeni bir çağa girdiğimizi de görmek gerekiyor. Bunu herkesin görmesini sağlayacak bir siyasi liderlik ve liderliği de biz yapıyoruz.”

CHP'nin yeni ekonomik vizyonu...

Nasıl bir adil düzen?

Bilimin siyasetle bağı nasıl olacak?

Ekonomi yönetimi nasıl paylaşılacak?

Ücretliler nasıl korunacak?

CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, Candan Yıldız'a yorumluyor yorumladı.