Gündem

Canan Güllü'den, eski eşinin öldürdüğü Esma Kalenderli için Bakanlığa mektup: Bizim adımıza hakime sorun; 27 suç dosyası olan biri nasıl serbest bırakıldı?

10 Ağustos 2023 14:59

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü, uzaklaştırma kararı bulunan eski eşi tarafından öldürülen Esma Kalenderli için açık mektup yayınladı. Güllü, "27 suç dosyası olan, cezaevinden çıkmış biri için elektronik kelepçe talebini reddeden hakime bizim adımıza Adalet bakanlığı sormalı: 'Neden?”'Sadece Adalet değil Aile Bakanı da sormalı: 'Neden?'" diye sordu. 

Şanlıurfa Siverek'te Esma Kalenderli, 1 ay önce cezaevinden çıkan eski eşi Murat Utuş tarafından tabanca ile vurularak katledildi.  Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Esma Kalenderli için adalet çağrısı yaptı. 

TKDF Başkanı Canan Güllü imzasıyla yayınlanan mektupta şu ifadelere yer verildi:

"7 Ağustos günü Şanlıurfa ilinde meydana gelen ve olması için sanki sürece taş döşenen bir kadın cinayeti üzerinden ilgili bakanlıkların açıklama ve soruşturma yapmasını talep ediyoruz. Esma Kalenderli boşandığı eşi Murat Utuş tarafından sokakta vahşice katledildi. Bu ne ilk ne de son olacak iktidarın bu vurdumduymaz ve yaşam hakkına karşı tavrı nedeniyle. Şanlıurfa milletvekili Dilan Kunt’dan öğrendiğimiz üzere 27 suç kaydı olan ve uyuşturucudan tutuklu iken serbest kalan Murat Utuş ve olay hakkındaki detaylar şöyledir: Esma Kalenderli eşi cezaevinde iken boşanma davası açıyor ve mahkeme 3 çocuğun velayetini Esma’ya veriyor, boşanma gerçekleşiyor. Eski Eş Murat Utuş cezaevinden çıktıktan sonra Esma’yı sürekli rahatsız ederek barışmak istiyor. Barışmak istemediği için o zaman çocukları bana vereceksin yoksa seni ve aileni öldürürüm tehditlerinden korkarak çocuklarını veriyor Esma Kalenderli. Burada onu koruyacağı, güveneceği bir kamu varlığını hissedememiş olmanın acısı hepimizin sorgulaması gereken onudur. Çocuklarını annelerinden tehditle aldığı halde eski eşinin peşini bırakmayan eski koca öldürmeden 2 hafta önce evin önüne gelip tehdit ediyor.

"27 suç dosyası olan,biri için elektronik kelepçe talebini reddeden hakime bizim adımıza Adalet Bakanlığı sormalı: Neden?"

Esma şikayetçi olup uzaklaştırma ve elektronik kelepçe talep ediyor. Mahkeme uzaklaştırmayı verip, elektronik kelepçe talebini reddediyor. 27 suç dosyası olan, cezaevinden çıkmış biri için elektronik kelepçe talebini reddeden hakime bizim adımıza Adalet bakanlığı sormalı: “Neden?” Sadece Adalet değil Aile Bakanı da sormalı: “Neden?” Sayın bakan kadınlar 6284 sayılı yasadan rahatsız diyordu. İşte biz hayatı katledilen kadın için onun adına soruyoruz; “6284 uygulansaydı hayatta olurdum. Benim hayatımı önemsiz gören hakim nedenini açıklamalı. ”Asıl soru “neden bu suç makinesine güvenip bir kadının hayatını riske attınız?” olmalıdır.

Cevap aslında tüm kadınların hayatını ilgilendiriyor ve bu nedenle bekliyoruz. Sonra ne oluyor
sormayacağınızı biliyoruz. Çünkü malum sonuç artık içselleşti. Eski eşi Esma’yı katletiyor. Hatta
Esma ben de kadın cinayeti olarak gazetelerde yer alacağım bile diyor. Mağduru öleceğini bilecek kadar umutsuz duruma düşürenler utanmıyorlar. Bu yüzden görevleri yaşam hakları ihlallerini ortadan kaldırmak olan yetkililer vicdanınıza, aldığınız eğitime, göreve başlarken ettiğiniz yemine sadık kalmadığınız için bir kadın daha katledildi.

"Göz göre göre öldürülüyorlar" 

Göz göre göre gelen süreçle; 6284’ü, nafakayı, erken yaşta ve zorla evlilikleri, cinsel istismara affı konuşanlara sesleniyoruz. Bu ülkenin kadınlarının yaşam ile aralarındaki bağı koparan, kadını muhtaç ve biat etmesi gereken konumuna düşürdüğünüz için suçlusunuz. Aldığınız kararların cezasını çekmeniz ve kadın katillerinin cezasını çekmesinin sağlanması için son nefesimize kadar haykıracağız. Unutmayın ki öleceğini ve adının gazetelere yazılacağına kadar bilen kadınlar şiddet gördükleri hanelere ve kişilere geri dönmüyorlar."