Gündem

Çanakkale’de orman yangını: İki köy boşaltıldı, müdahaleler sürüyor!

17 Temmuz 2023 06:27

Çanakkale'nin Kızılkeçili köyünde iki farklı noktada başlayarak Kemel ve Yukarı Okçular köyüne sıçrayan orman yangınına ikinci günde müdahale sürüyor.

Yangını, tedbir amaçlı boşaltılan Kemel köyünde takip eden Vali İlhami Aktaş, açıklamalarda bulundu.

Aktaş, şöyle dedi:

"Dün saat 16.30 sıralarında Çanakkale merkeze bağlı yaklaşık beş köyümüzü ve civarını etkileyen örtü yangınıyla başlayıp, daha sonra ormana sıçrayan bir orman yangını söz konusu oldu. Rüzgârın da etkisiyle geniş bir alana yayıldı. Şu anda kadar köylerimizden birisini vatandaşımızın can güvenliği açısından boşalttık. Vatandaşlarımızı il merkezinde kendilerine tahsis ettiğimiz tesislerimizde bu gece ağırlayacağız. Rüzgârın şu an itibarıyla etkisini azaltmasıyla yangının ilerlemesi de yavaşlamış vaziyette. Tüm arkadaşlarımız, Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri başta olmak üzere İl Jandarma Komutanlığı, AFAD, Kızılay, sağlık ekiplerimiz, gönüllülerimiz yangının söndürülmesi için elinden gelen çabayı sarf etmektedirler. Havadan ve karadan müdahaleler devam etmekte. Sabahın ilk ışıklarıyla havadan müdahale daha da artarak devam edecek. Yaralı ve can kaybımız yok.

Adalet Bakanı: Adli soruşturmalar başlatıldı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hatay, Mersin ve Çanakkale'deki orman yangınlarının çıkış sebebiyle ilgili adli soruşturmalar başlatıldığını, Hatay'ın Belen ilçesinde çıkan yangına ilişkin ise iki şüphelinin gözaltına alındığını duyurdu. Tunç, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şöyle dedi:

"Hatay, Mersin ve Çanakkale illerimiz başta olmak üzere değişik alanlarda çıkan ve kontrol altına alma çalışmaları devam eden orman yangınlarından etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Tarım ve Orman Bakanlığımız koordinesinde söndürme çalışmaları devam ederken, İçişleri Bakanlığımız bünyesinde Valiliklerimiz ve AFAD tarafından riskli alanlardaki vatandaşlarımızın yerleşim yerlerinden tahliyeleri devam etmektedir. Yangınların çıkış sebebiyle ilgili adli soruşturmalar derhal başlatılmış olup, Hatay Belen ilçesi Soğukoluk Mahallesi Armutçuk mevkiinde çıkan orman yangını soruşturmasında iki şahıs gözaltına alınmıştır. Soruşturmalar devam etmektedir."

Komşu şehirlerden destek

Ayrıca Balıkesir ve Bursa'dan takviye arazöz ve itfaiye ekipleri bölgeye sevk edildi. 211 nüfuslu Kemel köyünde yaşayan vatandaşlar ise tedbiren otobüslerle il genelindeki çeşitli KYK yurtlarına yerleştirildi.

Bakan yardımcıları Karaloğlu ve Tiryaki yangın bölgesini inceledi

İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu ile Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki, Çanakkale'deki orman yangını bölgesini inceleyip son durum hakkında bilgi aldı.

Karaloğlu ve Tiryaki, merkeze bağlı Kızılkeçili köyü yakınlarındaki noktalarda çıkan yangınların ardından bölgeye geldi. Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ve kurum müdürleriyle bölgede incelemelerde bulunan bakan yardımcıları, köylerdeki vatandaşlarla da görüştü. Karaloğlu, burada gazetecilere, yangındaki son durum hakkında bilgi verdi. Hava sıcaklıklarının yüksek, nemin düşük olması nedeniyle yangın riskinin en yüksek seviyede olduğu bir dönemden geçildiğine işaret eden Karaloğlu, şöyle konuştu:

"Onun için bütün vatandaşlarımızın, orman bölgesine yakın yaşayan vatandaşlarımızın daha dikkatli olmaları için buradan çağrıda bulunuyoruz. Çanakkale'de saat 16.31’de başlayan yangın maalesef devam ediyor. Şu anda içerisinde bulunduğumuz Kemel köyümüz boşaltılmış durumda. Kızılkeçili, Yukarı Okçular, Musaköy, Özbek ve Yapıldak köylerimiz, risk altında olan köylerimiz ama şu anda köylerimizde herhangi bir ev yangınımız yok. Vatandaşın samanlığı ve damı olarak bildiğimiz mekanlarda hasarları var. Ama şu ana kadar bir ev yangınımız yok. Bölgede çok sayıda ekip var. AFAD ekipleri, Kızılay ekipleri burada. Vatandaşımıza destek veriyoruz. Boşalttığımız köydeki vatandaşlarımıza, Çanakkale Valiliğimiz, yurt ayarlamış olmasına rağmen vatandaşımız şehirde bulunan kendi evlerini tercih ettikleri için şu ana kadar yurda geçen de olmadı ama her türlü tedbir alınmış durumda."

"Şu ana kadar dumandan etkilenen 14 vatandaşımız ayakta, iki vatandaşımızın hastanede tedavisi sürüyor"

Karaloğlu, diğer köylerde de herhangi bir risk oluşması durumunda oraların tahliye planlarının hazır olduğunu ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Jandarmamız burada, Kızılay'ımız burada, AFAD'ımız burada, Kızılay gıda takviyesi yapıyor, bölgede yaşayan vatandaşlarımıza. Şu ana kadar 14 vatandaşımız dumandan etkilenme dolayısıyla ayakta hastanelere müracaat etmiş durumda. İki vatandaşımızın da tedavisi dumandan etkilenme dolayısıyla hastanede devam ediyor. Özel sektöre ait bir iş makinası az önce yangına müdahale ederken maalesef ağır bir hasar almış durumda. İnşallah gün doğumuyla beraber özellikle havadan müdahaleyle, uçakların ve helikopterlerin müdahalesiyle inşallah yangın kontrol altına alınır diye temenni ediyoruz.

Yangın daha çok tarım arazilerine zarar verdi maalesef. Özellikle tarımsal alanlardaki hasar tespitlerine, zarar tespitlerine inşallah yarın hemen ekipler başlamış olacak. Bölgede arpa hasadı yapılmış ama buğday tarlalarının bir kısmının hasadın yapıldığı, bir kısmının yapılmadığını arkadaşlar ifade ediyorlar. Bu hasadı yapılmayan tarlalarda da hasarlar var. Vatandaşın hasadı yaptığı tarlalarda samanlarının zarar gördüğüyle ilgili bilgiler var. Gün doğumuyla beraber fotoğraf tam olarak ortaya çıkmış olacak. İnşallah herhangi bir can kaybı olmadan bu yangını da hep birlikte söndürmüş oluruz."

"Yangın saat 16.31 itibarıyla başladı. 11 dakika sonra müdahale edilmiştir"

Tiryaki ise bugün ülkenin birçok noktasında orman yangınlarının çıktığını hatırlattı.

Toplam 19 yangından 16'sının kısa sürede söndürüldüğünü anlatan Tiryaki, "Üç tanesi kısa sürede müdahale edilmesine rağmen Çanakkale, Hatay Belen ve Mersin Günnar’daki yangınlarla mücadele devam ediyor. İçişleri Bakan Yardımcımız Münir Karaloğlu ile beraber Çanakkale’de yangın bölgesindeyiz. Yangın saat 16.31 itibarıyla başladı. 11 dakika sonra müdahale edilmiştir. Yangına beş uçak, yedi helikopter ile müdahale edildi. Akşam saatlerinden sonra hava araçları maalesef müdahale edemedi. Sabah ışıklarıyla birlikte yangın şiddetini kaybetmiş olmasına rağmen hala devam ediyor. Can kaybı anlamında bir zayiat veya büyükbaş, küçükbaş hayvan kaybı yok. Boşaltılan 1 köy var. Yangından etkilenen köylerimiz var" diye konuştu.

Çanakkale'deki yangının önemli bir kısmının tarım ve orman arazilerinde olduğunu vurgulayan Tiryaki, şöyle devam etti:

"Sabah ışıklarıyla birlikte yanan alan miktarı özellikle tarım arazilerinde ve orman alanlarındaki net miktar ortaya çıkacak. Yangın şiddetini önemli ölçüde kaybetmiş durumda. Rüzgar da şu anda görüldüğü gibi çok şiddetli değil. Sabahın ışıklarıyla birlikte tamamen yangını söndürmeyi bekliyoruz. 50’nin üzerinde arazöz, komşu il ve ilçelerden gelen itfaiye araçları, orman teşkilatının arazözleri, su tankerleri, iş makinalarıyla birlikte yoğun bir şekilde çalışma devam ediyor. 500’den fazla insan gücümüz var. AFAD ekipleri burada, UMKE'den arkadaşlarımız beraber yoğun bir çalışma içerisindeyiz. İnşallah en kısa sürede en az zayiatla bu yangını da atlatmayı hedefliyoruz."

Çanakkale, orman yangınının dumanlarıyla kaplandı; şehre kül yağdı

Çanakkale’nin Kızılkeçili köyünde çıkan orman yangının dumanları şehrin üzerini kapladı. Çanakkale’nin farklı noktalarına kül yağdı.

Muhtarın damında 60 hayvan yandı: Buraya sıçrarsa biz de alev topu içinde kalabiliriz

CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, dün gece yaptığı açıklamada, "Çok vahim durumla karşı karşıyayız. Aşırı sıcaklar ve rüzgarın gidişatı yangını etkiledi. Kızılkeçili'de başlayarak Kemel ve Musaköy'e sıçrayan yangınlar için köyler boşaltıldı. Muhtarımızın damında büyük yangın söz konusu. İçinde 60 civarı hayvan vardı. İnsan söylerken bile büyük üzüntü duyuyor, söyleyecek kelime bulamıyor; maalesef hayvanlar orada yandı" dedi. 

Yereldeki gazetecilerden Tekin Uğurlu da, "Kızılkeçili'de başlayan yangın Kemel köyüne sıçradı. Eğer yolun diğer tarafına sıçrarsa köy gider. Aşağı tarafta Musaköy üstleri felaket durumda. Eğer buraya sıçrarsa biz de alev topu içinde kalabiliriz" ifadelerini kullandı.

Uzak köylerdeki halk, hayvanlar için ahırlarını açtı

Uzak köylerdeki vatandaşlar ise yangının yayıldığı köylerdeki hayvanların kendi ahırlarına taşınması için harekete geçti.