Bilim / Teknoloji

California, orman yangınlarını tespit etmek için yapay zekâya yöneliyor

14 Ağustos 2023 10:50

California itfaiyecileri, orman yangınlarını tespit etmek için yapay zeka kullanmaya başladı. Eyalet genelinde stratejik olarak yerleştirilmiş binden fazla kameradan gelen videoyu, ilk müdahale ekiplerini harekete geçmeleri konusunda uyaran bir makineye aktardı. 

Geçen ay başlatılan ALERTCalifornia AI programının potansiyeline bir örnek olarak, bir kamera yerel saatle sabah 3'te, San Diego'nun yaklaşık 80 km doğusundaki çalılık Cleveland Ulusal Ormanı'nda çıkan bir yangını tespit etti. 

Yapay zeka, insanlar uykudayken ve karanlık hava dumanı gizlerken, şiddetli bir orman yangınına dönüşmeden önce yedi motor, iki buldozer ve iki su tankeri dahil olmak üzere yaklaşık 60 itfaiyeciyi çağırmak üzere bir itfaiye kaptanını uyardı. Cal Fire, 45 dakika içinde yangının söndüğünü bildirdi.

California San Diego Üniversitesi'ndeki mühendisler tarafından Chico, California merkezli bir şirket olan DigitalPath'in yapay zekası kullanılarak geliştirilen platform, eyalet genelinde çeşitli kamu kurumları ve elektrik kuruluşları tarafından kurulan ve her biri 360 derece dönebilen bin 38 kameraya dayanıyor. 

Cal Fire, teknolojinin bir gün dünyadaki diğer eyaletler ve ülkeler için bir model olarak hizmet edebileceğini umduğunu söylerken, San Diego'nun hemen doğusundaki El Cajon'da bir Cal Fire istihbarat uzmanı olan Suzann Leininger, "Dünyanın her yerinde, özellikle iklim değişikliği yaşadığımız için, bu yüzde yüz uygulanabilir" dedi. 

Jeoloji ve jeofizik profesörü ve ALERTCalifornia'nın baş araştırmacısı Neal Driscoll, kamera ağının ötesinde, platformun, gelecekteki yangınları körükleyecek bitki örtüsünü ölçmek ve Dünya'nın gölgelik altındaki yüzeyini haritalamak için bir hava araştırması da dahil olmak üzere çok miktarda ek bilgi topladığını söyledi. 

"Uçaklar ve insansız hava araçları da insan görüşünün kapasitesinin ötesinde kızılötesi ve diğer dalga boyu verilerini topluyor. Kış aylarında platform, atmosferik nehirleri ve kar yığınını ölçebilir." 

Driscoll, ekibinin ayrıca yanık izleri ve bunların erozyon, tortu dağılımı, su kalitesi ve toprak kalitesi üzerindeki etkileri hakkında da veri topladığını açıkladı.