Gündem

Çağlayan Adliyesi’nde terör eylemi: Saldırganlar içeri girmeyi başarsaydı kimi kaçıracaktı?

Saldırının yeni detayları ortaya çıktı...

08 Şubat 2024 08:02

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde bir kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısının yeni detayları ortaya çıkıyor. DHKP/C üyesi oldukları belirtilen Emrah Yayla ve Pınar Birkoç, polislerin şüpheli hareketlerini fark etmesi üzerine GBT kontrolü yapmak isteyince biber gazı sıkıp ateş açtı. Salırganların esas amaçlarının, o gün adliyede görülecek dava öncesi Pınar Birkoç'un tutuklu ablasını kaçırma girişimi olduğu iddia edildi.

Hürriyet'ten Ayşegül Usta'nın haberine göre, olay şöyle yaşandı: DHKP/C'li Emrah Yayla ve Pınar Birkoç, metrobüsle Çağlayan'a geldi. Polisler, ikilinin şüpheli hareketlerinden dolayı durumlarından şüphelendi ve GBT kontrolü yapmak istedi. İlk olarak Pınar Birkoç durduruldu, kimliğinin ortaya çıkacağı endişesiyle panikledi ve olay ilk o anda başladı. Birkoç, polise biber gazı sıkıp kaçmaya, Yayla da silahıyla ateş açmaya başladı. Emrah Yayla'nın peşpeşe ateş açmasıyla bir polis memuru ve oradan geçmekte olan Dilfiraz Karataş vuruldu. Yayla yaşanan karmaşada bu defa adliyenin bir diğer polis noktasına yöneldi ve silahını ateşledi.

Bomba uzmanları geldi

Çatışmada iki saldırgan da öldürüldü. DHKP/C'lilerin üzerinde ya da Birkoç’un taşıdığı çantada patlayıcı olma ihtimaline karşı bomba uzmanı polisler tarafından jammer kurulup bölgedeki bütün iletişim kesildi. Birkoç ve Yala'nın üzerinden patlayıcı madde çıkmadı. Çantadan örgüt flaması, çok sayıda mermi ve plastik kelepçeler çıktı. Yaralı siviller Azimet Horus, Cengiz Altekin ve Dilfiraz Karataş hastaneye kaldırıldı. Karataş tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Kamu görevlilerini rehin alınıp ablasını kaçıracaklardı

Emrah Yayla 2007'de Adana’da 11 kg. patlayıcının ele geçirildiği DHKP/C operasyonuyla ilgili yargılandığı davada 15 yıl 4 ay 5 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. Daha önce 5 kez cezaevine girmişti. 19 Şubat 2021’de tahliye edildi. Pınar Birkoç da defalarca tutuklanmış, cezaevine girip çıkmıştı. Ablası Necmiye Birkoç ise terör örgütü üyeliği suçundan yargılanıyordu. Saldırının gerçekleştiği 6 Şubat’ta İstanbul Adalet Sarayı’nda duruşması vardı. İçeri girebilmiş olsalardı, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın öldürülmesine benzer bir yöntemle kamu görevlilerini rehin alıp Necmiye Birkoç'u kaçıracakları tahmin ediliyor.