Gündem

Çağdaş Hukukçular Derneği: 1 Mayıs'ta hukuksuz Taksim yasağına karşı direndikleri gerekçesiyle 47 kişinin evi basıldı

03 Mayıs 2024 06:42

Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararına rağmen Taksim Meydanı'nda kutlanmasına izin verilmeyen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde, polisle bazı sivil toplum ve sendika örgütleri arasında gerginlik yaşandı. Polisin biber gazı ve plastik mermiyle müdahale ettiği Emek ve Dayanışma Günü’nün üzerinden geçen iki günün ardından bugün Taksim yasağını deldiği gerekçesiyle bazı sivil toplum ve sendika örgüt üyelerinin evlerine baskın yapıldığı öğrenildi. Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şube, 47 kişinin evinin basıldığını duyurduğu sosyal medya paylaşımında Vatan Emniyet'e geçtiklerini belirtti.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ilerleyen saatlerde operasyonların görüntülerini paylaştı; “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde İstanbul’da Taksim Meydanına çıkmak için SARAÇHANE Meydanında toplanan ve polislerimize taşlı sopalı saldırıda ve fiziki müdahalede bulunan 29 şüpheli olaydan sonra kaçtıkları adreslerde bugün yakalandı. Kamera kayıtları ve yüz tanıma sistemi ile saldırıya karıştığı tespit edilen diğer şahısları yakalamaya yönelik operasyonlarımız devam ediyor” diye yazdı.

Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararına rağmen, İstanbul Valiliği, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün Taksim Meydanı'nda kutlanmasına izin vermedi. Saraçhane'deki toplanma noktasından Taksim'e yürümek isteyen sendika, sivil toplum örgütü ve siyasi partilerden oluşan grup, Unkapanı'ndaki Bozdoğan su kemerleri altında barikat kuran polisle karşı karşıya geldi. Gruptaki bazı kişiler barikatı zorlarken, polis biber gazı ve plastik mermi ile müdahale etti. Polisin müdahalesi ve "dağılın" uyarılarının ardından, tertip komitesi eylemin sonlandırıldığını duyurdu ve toplanan kitle dağıldı. Söz konusu olaylarda 217 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 182’si serbest bırakılmış, 35 kişi ise adliyeye sevk edilmişti.

Sabah saatlerinde sosyal medyada Halkevleri, Devrimci Gençlik Dernekleri, Sol Parti İstanbul, Sosyalist Mücadele İnisiyatifi ve Öğrenci Faaliyetleri bazı üyelerin evlerine polis baskınları düzenlendiğini duyurdu.

ÇHD İstanbul: Gözaltıların takibi için Vatan Emniyet'e geçeceğiz

ÇHD İstanbul Şube de yaptığı paylaşımda, “1 Mayıs'ta hukuksuz Taksim yasağına karşı direndikleri gerekçesiyle 47 kişinin evinin basıldığı bilgisini aldık. Gözaltıların takibi için Vatan Emniyet'e geçeceğiz” dedi.

DİSK: Taksim için mücadele etmek meşrudur, gözaltıların hiçbir meşruiyeti yoktur!

DİSK'ten de "Taksim 1 Mayıs alanıdır. Taksim için mücadele etmek meşrudur" açıklaması geldi. Açıklamada, "İstanbul'da #1Mayıs günü işlenen bir suçtan bahsedilecekse bu Anayasa Mahkemesi kararına karşı zor kullanıp Anayasal düzene karşı suç işleyenlerdir. 1 Mayıs gerekçesiyle yapılan gözaltı işlemlerinin hiçbir meşruiyeti yoktur. Gözaltına alınan herkes serbest bırakılmalıdır" denildi.

TIKLAYIN - İstanbul'da 1 Mayıs: Saraçhane'de polis biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etti, tertip komitesi eylemin sona erdiğini duyurdu