Gündem

Çağdaş Gazeteciler Derneği'nden T24'e erişim engeli getiren Microsoft’a tepki: Basın özgürlüğüne ve hukuka vurulmuş yeni bir darbe!

“Skandal bir sansüre imza atan Microsoft'un bu kararını kınıyor ve kamuoyundan özür dilemeye davet ediyoruz”

31 Ekim 2023 14:07

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Microsoft’un Beşiktaş'ın geçici teknik direktörü Burak Yılmaz'ın eşine "şiddet uyguladığı" iddialarına verdiği yanıtı içeren 2016 yılı tarihli haber nedeniyle T24'ün bütün içeriklerine erişimi engellemesini, “basın özgürlüğüne ve hukuka vurulmuş yeni bir darbe” olarak değerlendirdi. Kararın keyfiyete dayalı olduğu belirtilen açıklamada, “Skandal bir sansüre imza atan Microsoft'un bu kararını kınıyor ve kamuoyundan özür dilemeye davet ediyoruz” denildi.

T24'ün sunucu hizmeti aldığı Microsoft, Beşiktaş'ın geçici teknik direktörü Burak Yılmaz'ın, eşine "şiddet uyguladığı" iddialarına verdiği yanıtı içeren haberi nedeniyle dün akşam 22.00 sıralarında T24'ün bütün içeriklerine erişimi engelledi. HERHANGİ BİR YARGI KARARI BULUNMAMASINA RAĞMEN MİCROSOFT'UN KESTİĞİ T24'ün yayınına 30 Ekim saat 22.00'den 31 Ekim 02.15'e kadar, 4 saat 15 dakika ulaşılamadı.

T24, kendisine dün akşam bildirimi yapılan Burak Yılmaz'a ilişkin haber nedeniyle bütün içeriklere erişim engeli getirilmesinin hukuka ve basın özgürlüğüne aykırı olduğunu belirterek engelin kaldırılması için girişimlerde bulundu. Ancak Microsoft Türkiye ve partnerleri erişim engelini kaldıramadı. Erişim engeli sorununun çözülememesi üzerine T24 Genel Yayın Yönetmeni Doğan Akın, Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent Özbilgin'i aradı. Özbilgin'e ikinci arayışında ulaşabilen Akın, "bir içeriğe ilişkin başvuru nedeniyle bütün sitenin içeriğine erişimin engellendiğini, başvuruya ilişkin haberin onlarca mecrada halen yayında olduğunu, URL engeli kararları veren devlet organlarının da 14 yıldır yapmadığı sitenin tamamına erişim engeli uygulamasının derhal kaldırılması gerektiğini" söyledi.

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent Özbilgin, Akın'a, "Beni bu saatte niye rahatsız ediyorsunuz, siz kim oluyorsunuz ulan! Beni bir daha aramayın" karşılığını verdi. (T24 bu konuşmaya ilişkin kayıtları saklı tutmaktadır).

Çağdaş Gazeteciler Derneği de sosyal medya hesabından konuya ilişkin olarak şu açıklamayı yaptı:

“Keyfiyete dayalı bu karar, basın özgürlüğüne ve hukuka vurulmuş yeni darbelerden birisidir. Skandal bir sansüre imza atan Microsoft'un bu kararını kınıyor ve kamuoyundan özür dilemeye davet ediyoruz.”