Gündem

Bülent Ecevit 'Kanal İstanbul'u 17 yıl önce açıklamış

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün açıkladığı "Kanal İstanbul" projesini, 17 Ocak 1994’te o

27 Nisan 2011 03:00

T24 - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün açıkladığı "Kanal İstanbul" projesini, 17 Ocak 1994’te o dönem DSP Genel Başkanı olan Bülent Ecevit gündeme getirmiş. Ecevit'in, o dönemde Boğaz’da artan deniz trafiğinin İstanbul'u tehdit ettiğini belirtmiş, buna çözüm olarak İstanbul’un Avrupa yakasında Karadeniz’le Marmara arasında bir kanal açılmasını önerdiği ortaya çıktı.



Proje, dönemin DSP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Necdet Özkan’ın seçim broşüründe "Boğaz ve DSP’nin Kanal Projesi" başlığıyla yer alıyordu.

Ecevit konuya ilişkin o dönemde yaptığı açıklamada, 17 Ocak'ta DSP İstanbul Belediye Başkan Adayı Necdet Özkan'la birlikte İstanbul'un Batı yakasında Marmara'yla Karadeniz arasında bir kanal açılarak Boğaz'ın yükünün hafifletilmesine ilişkin önerisini anımsattı. Ecevit, İstanbul'da yaşanan facianın kendisini 'İstanbul Kanalı Projesi'ni haklı çıkardığını bildirdi.

Kanalın yapılmasına ilişkin henüz kendilerinin de ciddi bir hazırlığın olmadığını belirten Ecevit açıklamasında şunları belirtti:

"DSP İstanbul'da belediye ve il genel meclisi seçimlerinni kazanırsa bu projenin olabilirliğini her yönüyle inceleyecektri. Gerekirse mali kuruluşların da konuya ilgisini...

İşte Ecevit'in yaptığı açıklamayla ilgili Milliyet gazetesinde 18 Ocak 1994'te yayımlanan haber: