Politika

Brüksel'deki NATO dışişleri bakanları toplantısı başladı; Fidan'ın gündeminde "terörle mücadele" olacak

​​​​​​​İki günlük toplantı, basına kapalı sürecek

03 Nisan 2024 14:43

NATO ülkelerinin dışişleri bakanları Brüksel'deki karargâhta temmuz ayında yapılacak zirvenin hazırlıkları, Ukrayna'ya yardımın sürdürülebilir hale getirilmesi ve artırılması ile İttifak'ın 75'inci kuruluş yıl dönümü kutlaması için bir araya geldi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel'deki NATO karargahında yapılan yılın ilk Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın açılışında konuştu. Bunun İsveç'in üye olarak katıldığı ilk toplantı olduğuna dikkati çeken Stoltenberg, ana gündemi temmuzda Washington'da yapılacak NATO Zirvesi hazırlıklarının oluşturacağını söyledi.

Stoltenberg, "Bu zirve, savunma şartlarının güçlendirilmesi ve adil yük paylaşımının sağlanması yönündeki çalışmalarımızı ileriye taşıyacak. Ukrayna'ya desteğimizi güçlendirecek ve Avrupa Birliği'nin (AB) yanı sıra Asya-Pasifik'teki ortaklarımızla işbirliğimizi derinleştirecek" ifadelerini kullandı.

NATO Genel Sekreteri, müttefiklerin ayrıca İttifak'ın güneyinde, Orta Doğu'daki istikrarsızlığın nasıl çözüleceğini de tartışacaklarını kaydetti. ​​​​​​​İki günlük toplantı, basına kapalı sürecek.

Dışişleri Bakanı Fidan'ın gündeminde terörle mücadele olacak

Diplomatik kaynakların bildirdiğine göre toplantıda genel caydırıcılık konuları, terörizmle mücadele, Ukrayna’daki gelişmeler, Temmuz'da yapılacak Washington Zirvesi’nin hazırlıkları, İsveç ve Finlandiya’nın üyeliklerinin ardından NATO'nun son durumu ve diğer bölgelerdeki stratejik gelişmelerin ele alınması öngörülüyor.

TIKLAYIN | Dışişleri Bakanı Fidan, NATO toplantısında terörle mücadele çağrısı yapacak; bazı müttefiklerin PKK ile ilişkisinin "kabul edilemez" olduğunu söyleyecek

Kaynakların verdiği bilgiye göre Fidan toplantıda NATO'nun terörizmle ortak mücadele etmesi gerektiğini ve bunun ittifakın görevlerinden biri olduğunu vurgulayacak. Fidan'ın bu doğrultuda müttefiklere Türkiye'nin PKK/PYD/YPG ile mücadelede Türkiye'nin beklentilerini aktaracağı ve "Bazı NATO üyelerinin bu terör örgütleriyle ortaklık ilişkisine girilmesinin kabul edilemez olduğunu" belirteceği bildirildi.