Dünya Basınında Bugün

Britanya, trans geçiş tedavilerini gözden geçirecek; OpenAI ve Meta'dan yeni yapay zekâ hamlesi; Gazze'de görüşmeler "kritik noktada" | Dünya Basınında Bugün

10 Nisan 2024 09:45

T24 Dış Haberler

Britanya'da Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS), çocukların ve gençlerin cinsiyet değiştirmesine izin verilmesine ilişkin kanıtların "sallantılı temeller" üzerine inşa edildiğine işaret eden raporun ardından tüm trans geçiş tedavilerini gözden geçirecek. OpenAI ve Meta, yeni yapay zekâ modellerini piyasaya sürmenin eşiğinde. Modellerin "insanüstü bilişe ulaşma yolunda önemli adımlar olan" muhakeme ve planlama yeteneğine sahip olacağı söyleniyor. Arizona Yüksek Mahkemesi, kürtajı neredeyse tamamen yasaklayan 1864 tarihli yasayı yeniden yürürlüğe koydu; yasa, annenin hayatının tehlikede olduğu durumlar dışında kürtajı iki ila beş yıl hapisle cezalandırıyor. Bir kez daha dikkatler, bir anlaşmaya varılabileceği yönündeki haberlerle birlikte Kahire'deki Gazze ateşkesi görüşmelerine çevrildi. Kahire'deki arabulucular ateşkes ve rehine anlaşması yolunda ilerleme sağlamaya çalışırken İsrail, Gazze'deki hedefleri bombaladı ve Başbakan Binyamin Netanyahu İsrail birliklerinin Refah'a kara harekâtı başlatacağı konusunda ısrar etti. Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden eKathimerini, Türkiye'nin,  Yunanistan'ın Ege Denizi'nde yeni bir deniz parkı kurma planlarına tepki göstererek "ülkenin bölgedeki adalar üzerindeki egemenliğine itiraz ettiğini" yazdı. 

10 Nisan 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Daily Telegraph | NHS tüm trans geçiş tedavilerini gözden geçirecek

Britanya'da Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS), çocukların ve gençlerin cinsiyet değiştirmesine izin verilmesine ilişkin kanıtların "sallantılı temeller" üzerine inşa edildiğine işaret eden raporun ardından tüm trans geçiş tedavilerini gözden geçirecek. 

Rapor ayrıca, "aileler üzerindeki baskılar" konusunda uyarıda bulunuyor ve ebeveynlerin transfobik olarak etiketlenmemek için çocuklarının geçişine izin vermek zorunda hissettiklerini belirtiyor.

NHS, yetişkinler de dahil olmak üzere sağladığı tüm trans geçiş süreci tedavisini gözden geçirecek ve yetişkin kliniklerinde 16 ve 17 yaşlarındaki yeni hastaların tedavisi derhal durdurulacaktır.

Britanya Başbakanı Rishi Sunak bu kararı memnuniyetle karşıladı ve son yıllarda özellikle kız çocukları olmak üzere cinsiyetlerini sorgulayan çocuk sayısındaki keskin artışa dikkat çekti.


The Financial Times | OpenAI ve Meta "akıl yürütme" yapay zekâ sıçraması yapmaya hazırlanıyor

OpenAI ve Meta, yeni yapay zekâ modellerini piyasaya sürmenin eşiğinde. Modellerin "insanüstü bilişe ulaşma yolunda önemli adımlar olan" muhakeme ve planlama yeteneğine sahip olacağı söyleniyor. 

Şirketlerin yöneticileri, ChatGPT gibi üretici yapay zeka uygulamalarına güç veren sistemler olan büyük dil modellerinin bir sonraki sürümlerini piyasaya sürmeye hazırlandıklarının sinyalini verdi.


The New York Times | 160 yıllık kürtaj yasağı Arizona yargıçları tarafından yeniden yürürlüğe kondu

Arizona'nın en yüksek mahkemesi, neredeyse tüm kürtajları yasaklayan 1864 tarihli bir yasayı onaylayarak, kritik bir savaş alanı olan eyalette kadınların sağlık hizmetleri ve seçim yılı politikaları için geniş kapsamlı sonuçlar doğurabilecek bir karar verdi.

Arizona'nın eyalet olmasından önce çıkarılan 1864 tarihli yasa, annenin hayatının tehlikede olduğu durumlar dışında kürtajı iki ila beş yıl hapisle cezalandırıyor. Arizona Yüksek Mahkemesi de 1864 tarihli, kürtajı neredeyse tamamen yasaklayan bu yasanın uygulanabileceğine hükmetti.


The Washington Post | Gazze'de ateşkes görüşmeleri bir kez daha "kritik noktada" 

Bir kez daha dikkatler, bir anlaşmaya varılabileceği yönündeki haberlerle birlikte Kahire'deki Gazze ateşkesi görüşmelerine çevrildi.

The Washington Post gazetesi, "Bir kez daha taraflardan gelen sızıntılar çelişkili ve yorumlanması zor; umutlu sinyaller hızla karamsar değerlendirmelerle karışıyor" diye yazdı.

Mısırlı yetkililer bir anlaşmanın temellerinin neredeyse tamamlandığını öne sürerken İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz müzakerelerin "kritik bir noktaya" ulaştığını söyledi.


Al Arabiya | ABD, Refah operasyonunun "yakın olmadığını" söyledi; İsrail, Gazze'yi bombaladı

Kahire'deki arabulucular ateşkes ve rehine anlaşması yolunda ilerleme sağlamaya çalışırken İsrail, Gazze'deki hedefleri bombaladı ve Başbakan Binyamin Netanyahu İsrail birliklerinin Refah'a kara harekâtı başlatacağı konusunda ısrar etti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise Gazze Şeridi'nde henüz bir kara saldırısına hedef olmamış son şehir olan ve yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin barındığı Refah'a yönelik "yakın" bir İsrail saldırısına dair hiçbir belirti olmadığını söyledi.


eKathimerini | Türkiye, egemenlik ihtilafını gerekçe göstererek Yunanistan'ın Ege Denizi'nde yeni deniz parkı planlarına karşı çıkıyor

Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden eKathimerini, Türkiye'nin,  Yunanistan'ın Ege Denizi'nde yeni bir deniz parkı kurma planlarına tepki göstererek "ülkenin bölgedeki adalar üzerindeki egemenliğine itiraz ettiğini" yazdı. 

Gazetede, Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın "Ege sorunlarını ve egemenliği uluslararası anlaşmalarla Yunanistan’a devredilmemiş bazı ada, adacık ve kayalıkların statüsüne ilişkin hususları kendi gündemi çerçevesinde kullanmamasını Yunanistan’a tavsiye ederiz" dediği açıklamasına yer verildi. 

Yunanistan'ın 15-17 Nisan tarihlerinde Yunanistan'da düzenlenecek 9. Okyanusumuz Konferansı öncesinde İyonya ve Ege denizlerinde iki yeni deniz parkının kurulacağını duyurmaya hazırlandığı bildirilmişti.