Dünya

Britanya Savunma Bakanı Shapps, Pentagon'u ziyaret etti; Kraliyet uçak gemisi Kızıldeniz'e gidiyor

Shapps, Washington'da aralarında Austin, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın da bulunduğu üst düzey Biden yönetimi yetkilileriyle bir araya geldi

01 Şubat 2024 10:09

T24 Dış Haberler

Britanya Savunma Bakanı Grant Shapps, Pentagon'u ziyaret etti ve ABD'li mevkidaşı Lloyd Austin'e, Kraliyet Donanması'nın Kızıldeniz'e uçak gemisi göndermeye hazırlandığınısöyledi. 

Pentagon'a giden Savunma Bakanı Shapps, Lloyd'a Britanya'nın Husiler ve diğer grupların Orta Doğu'da haftalar süren saldırılarının ardından "aşılamayacak bir çizgi olmasını sağlamak için" devreye gireceği güvencesini verdi.

The Telegraph'ın haberine göre; bir Donanma kaynağı toplantıların "muhtemelen bu yıl içinde Kızıldeniz'de USS Dwight D Eisenhower'ın yerine konuşlandırılabilecek olan uçak gemisi hakkında bir tartışma içereceğini" söylemişti.

Britanya Savunma Bakanı Shapps, Washington'da aralarında Austin, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın da bulunduğu üst düzey Biden yönetimi yetkilileriyle bir araya geldi. Downing Street sözcüsü görüşmelerde "Orta Doğu'daki durum ve daha geniş kapsamlı savunma işbirliğimiz" konularının ele alındığını söyledi.

Aynı toplantıda konuşan Austin, ABD ile Britanya arasındaki ilişkinin "her zamankinden daha güçlü" olduğunu söyledi ve Britanya'yı Ukrayna'ya verdiği destekten ötürü övdü. 

Kraliyet Donanması'na bağlı savaş gemisi Kızıldeniz'e gidecek

HMS Queen Elizabeth'in bölgeye gitmesi halinde hem Amerikan hem de İngiliz savaş uçaklarıyla birlikte hareket etmesi muhtemel görünüyor. 

Savaş gemisi daha önce 2021 yılında İslam Devleti'ne karşı düzenlenen Shader Operasyonu kapsamında ABD Deniz Piyadelerine ait F35B hayalet savaş uçaklarına ev sahipliği yapmıştı. Pazar günü Steadfast Defender Operasyonu kapsamında konuşlandırılmak üzere hazırlanıyor.

Kraliyet Donanması, USS Dwight D Eisenhower Amerika'ya döndüğünde devreye girmeye hazırlanıyor. Ekim ayında Norfolk, Virginia'dan yola çıkan uçak gemisinin Mayıs ayında ABD'ye geri dönmesi bekleniyor.