Dünya Basınında Bugün

Britanya göçmenlere "gitsinler" diye para verecek, elektronik savaşta avantaj Rusya'nın, Biden-Trump rövanşı | Dünya Basınında Bugün

13 Mart 2024 10:00

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden ve selefi Donald Trump, partilerinin ön seçim yarışını kazanarak kasım ayında başkan adayı olmaya hak kazandı. New York Times, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı savaşında "balayı dönemi" geçirerek bir süreliğine dronlarıyla Rus topraklarını vurabildiğini, ancak Moskova'nın buna artık bir çözüm ürettiğini ifade etti. The Times'ın haberine göre Britanya'da bakanların hazırladığı bir plan, sığınma başvurusu başarısız olan göçmenlere ülkeden ayrılıp Ruanda'ya gitmeleri için 3 bin Sterlin önerilmesini öngörüyor. Üst düzey bir Hamas yetkilisi, ABD'nin Gazze'de ateşkes teklifinin tadil edilmiş bir versiyonunu kabul ettiklerini söyledi. 

13 Mart 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

New York Times | Rusya, elektronik savaşta avantajı eline geçirdi

New York Times, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı savaşında "balayı dönemi" geçirerek bir süreliğine dronlarıyla Rus topraklarını vurabildiğini, ancak Moskova'nın buna artık bir çözüm ürettiğini ifade etti. Gazete, asker sayısının yanı sıra elektronik savaşta da Rusya'nın elinin Ukrayna'ya kıyasla daha güçlü olduğunu belirtti. Habere göre Rusya'nın daha çok sinyal bozucu ekipmanı var ve bu Batı desteğinin azalmasıyla insansız araçlarının sayısı azalan Ukrayna için savaş alanında büyük bir dezavantaj. 


The Washington Post | Biden yeterli delege sayısına ulaştı

ABD Başkanı Joe Biden, Georgia, Mississippi ve Washington eyaletlerindeki ön seçimleri kazanarak tekrar Demokrat Parti'nin başkan adayı olmak için yeterli delege sayısına ulaştı. The Washington Post baskıya gittikten sonra Donald Trump da Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı olmak için yeterli delege sayısını buldu. Kasım ayında yapılacak olan seçim, 2020 başkanlık seçimlerinin rövanşı olacak. 

The Washington Post, "Genel seçim süreci fiilen başladı; Trump ve Biden sıkça göç, ekonomi, kürtaj ve birbirlerinin sağlığı konusunda karşılıklı açıklamalarda bulunuyor" değerlendirmesinde bulundu. 


The Times | Ruanda planı göçmenlere ayrılmaları için 3 bin Sterlin önerecek

The Times'ın haberine göre Britanya'da bakanların hazırladığı bir plan, sığınma başvurusu başarısız olan göçmenlere ülkeden ayrılıp Ruanda'ya gitmeleri için 3 bin Sterlin önerilmesini öngörüyor. Yeni plan, Britanya'da kalma hakkı olmayan ama ülkesine de geri gönderilemeyen göçmenleri kapsayacak. 


Moscow Times | Navalni'nin müttefiki Leonid Volkov, Litvanya'daki evinin yakınlarında saldırıya uğradı

Şubat ayında cezaevinde hayatını kaybeden Rus muhalif lider Aleksey Navalni'ye en yakın isimlerden Leonid Volkov, Litvanya'nın başkenti Vilnius'taki evinin yakınlarında çekiçli saldırıya uğradı. 

Uzun yıllar Navalni'nin sözcülüğünü yapan Kira Yarmiş, salı akşamı X platformu üzerinden yaptığı paylaşımda, "Volkov biraz önce evinin dışında saldırıya uğradı. Biri araba camı kırıp gözlerine biber gazı sıktı. Daha sonra saldırgan Leonid'e çekiçle vurmaya başladı" yazdı. 

Saldırı, Navalni'nin 16 Şubat'ta Rusya'da bir cezaevinde ölmesinden neredeyse tam bir ay sonra meydana geldi. Volkov ve Navalni'nin eşi Yuliya Navalnaya, saldırıdan direkt olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i sorumlu tuttu. 

Navalni'yle çalışan bir başka isim olan İvan Zıdanov, saldırıdan sonra hastaneye kaldırıldı.

Navalni'nin ekibi tarafından paylaşılan fotoğraflarda Volkov'un yüzünün ve bacaklarının kanla kaplı olduğu görülüyor. Başka bir fotoğrafta ise camı kırık bir araba görülüyor. 

Litvanya Dışişleri Bakanı  Gabrielius Landsbergis, "Leonid'in saldırıya uğraması haberi şoke edici. İlgili yetkililer konuyla ilgili çalışma yapıyor. Saldırganlar yaptıkları için bedel ödeyecek" dedi.

Volkov, geçen günlerde 15 Mart'ta başlayacak Rusya seçimlerinde muhalif seçmenlerin sandığa gitmesi için çağrı yapmıştı. 

Navalni'nin ekibi, kendileriyle bağlantılı organizasyonların 2021'de "radikal" ilan edilmesinin ardından ülkeden ayrılmıştı. Salı günkü olay, Navalni destekçilerinin ülkeden ayrılmasından sonra uğradığı ilk fiziki saldırı oldu. 


Al Arabiya | Kaynaklar: Hamas, ABD'nin teklifinin tadil edilmiş halini kabul etti

Üst düzey bir Hamas yetkilisi, ABD'nin Gazze'de ateşkes teklifinin tadil edilmiş bir versiyonunu kabul ettiklerini söyledi. 

Al Arabiya'ya konuşan üst düzey bir Hamas yetkilisine göre militan grubun temsilcilerinin önümüzdeki günlerde anlaşmanın son detaylarını ve uygulanmasını görüşmek için Mısır'ın başkenti Kahire'ye gitmesi bekleniyor. 

Beyaz Saray, Hamas'a Gazze'deki kadın, yaşlı ve yaralı rehineleri bırakmaları ve daha uzun bir ateşkesin sağlanabilmesi için İsrail'le geçici ateşkesi kabul etmeleri çağrısında bulunmuştu. 

Al Arabiya'nın haberine göre son anlaşmada İsrail'in tahliye ettiği her 10 Filistinli tutuklu için Hamas'ın bir rehineyi serbest bırakması öngörülüyor. 

Kaynak, anlaşmada Gazze'de yerinde olan Filistinlilerin bölgeye kademeli dönüşünü de şart koşacağını ifade etti. 

Hamas'ın siyasi bürosunun üyelerinden Muhammed Nazzal, müzakerelerin başarısız ilerlediğini ve İsrail'in geçici ateşkes önerisini Hamas'ın kabul etmeyeceğini söyledi. 

Nazzal, "Gazze'deki İsrail varlığı yerinden olanların dönmesini önlüyor" diye konuştu.