Dünya Basınında Bugün

Britanya'da Ruanda uçuşları mesaisi; Rusya, ABD'nin el konulan Rus varlıklarının Ukrayna'ya verilmesi kararına tepkili | Dünya Basınında Bugün

23 Nisan 2024 09:39

T24 Dış Haberler

Britanya Başbakanı Rishi Sunak Temmuz ayına kadar Ruanda'ya ilk sınır dışı uçuşların gerçekleşeceğini açıkladı. The Daily Telegraph, göçmenlerin birkaç gün içinde gözaltına alınabileceğini yazdı. Öte yandan Sunak'ın Ruanda sınır dışı yasa tasarısı, Lordların değişiklik girişimlerinden vazgeçmesinin ardından yasalaşacak. Üç üst düzey İsrailli yetkiliye göre İsrail, ABD ve diğer yabancı müttefiklerinin yoğun diplomatik baskısı ve İran'ın İsrail topraklarına yönelik bir saldırısının engellenmiş olması nedeniyle İran'a yönelik çok daha kapsamlı bir karşı saldırı planından vazgeçti. Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı sus payı davası dün başladı. Savcı Matthew Colangelo, jüri üyelerinin dikkatle izlediği açılış konuşmasında "Bu saf ve basit bir seçim sahtekarlığıydı" dedi. Irak ve Suriye'deki ABD güçleri 24 saatten kısa bir süre içinde iki ayrı roket ve patlayıcı drone saldırısıyla karşı karşıya kaldı. Rusya, ABD Kongresi'nin el konulan Rus varlıklarının Ukrayna'nın yeniden inşası için transferine izin veren yasayı kabul etmesinin ardından "misliyle karşılık verme" tehdidinde bulundu.

23 Nisan 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Daily Telegraph | Ruanda'ya gidecek göçmenler birkaç gün içinde gözaltına alınabilir

Britanya Başbakanı Rishi Sunak Temmuz ayına kadar Ruanda'ya ilk sınır dışı uçuşların gerçekleşeceğini açıkladı. The Daily Telegraph, göçmenlerin birkaç gün içinde gözaltına alınabileceğini yazdı. 

Başbakan Sunak dün yaptığı açıklamada, parlamentodaki gecikmeler nedeniyle daha önce baharda verdiği tarihi kaçıracağını itiraf ettikten sonra, Ruanda'ya uçuşların 10 ila 12 hafta içinde başlayacağını duyurdu.


The Guardian | Ruanda tasarısı yasalaşacak

Başbakan Rishi Sunak'ın Ruanda sınır dışı yasa tasarısı, Lordların değişiklik girişimlerinden vazgeçmesinin ardından yasalaşacak ve sığınma talebinde bulunan düzinelerce kişinin potansiyel sınır dışı edilmesine ilişkin yasal mücadelelerin önünü açacak.

Dün gece Avam Kamarası ve Lordlar Kamarası arasında yasa üzerinde yaşanan "ping pong" maratonunun ardından, Lordlar Kamarası üyeleri nihayet "pes etti".


The New York Times | İsrail neden İran'a saldırının dozunu azaltmaya karar verdi?

Üç üst düzey İsrailli yetkiliye göre İsrail, ABD ve diğer yabancı müttefiklerinin yoğun diplomatik baskısı ve İran'ın İsrail topraklarına yönelik bir saldırısının engellenmiş olması nedeniyle İran'a yönelik çok daha kapsamlı bir karşı saldırı planından vazgeçti.

İsrailli yetkililere göre bu saldırı İran'a İsrail'in askeri cephaneliğinin genişliğini ve gelişmişliğini gösterdi.


The Wall Street Journal | Trump'ın sus payı davası başladı

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı sus payı davası dün başladı. İlk duruşmada savcı, Donald Trump'ın 2016 seçimlerini etkilemek için suç teşkil eden bir komplo düzenlediğini ve ardından New York'taki iş kayıtlarında defalarca yalan söyleyerek bir porno yıldızına yaptığı sus payı ödemesini örtbas etmeye çalıştığını iddia etti.

Savcı Matthew Colangelo, jüri üyelerinin dikkatle izlediği açılış konuşmasında "Bu saf ve basit bir seçim sahtekarlığıydı" dedi.


Al Arabiya | Irak ve Suriye'deki ABD güçleri, 24 saat içinde iki kez saldırıya uğradı

Irak ve Suriye'deki ABD güçleri 24 saatten kısa bir süre içinde iki ayrı roket ve patlayıcı drone saldırısıyla karşı karşıya kaldı.

ABD'li bir yetkili, Irak'ın batısındaki Anbar eyaletinde ABD birliklerine ev sahipliği yapan Ayn el-Esad hava üssüne en az bir silahlı drone fırlatıldığını söyledi.

ABD'li ve Iraklı yetkililere göre bu olay, Pazar günü Kuzey Irak'tan Suriye'nin kuzeydoğusundaki Rumaleyn üssünde bulunan ABD güçlerine doğru atılan beş roketin ardından gerçekleşti.


The Moscow Times | Rusya, ABD'nin Rus varlıklarının Kiev'e transferine izin vermesi halinde karşılık verme tehdidinde bulundu

Rusya, ABD Kongresi'nin el konulan Rus varlıklarının Ukrayna'nın yeniden inşası için transferine izin veren yasayı kabul etmesinin ardından "misliyle karşılık verme" tehdidinde bulundu.

ABD Temsilciler Meclisi, Cumartesi günü, Joe Biden yönetiminin el konulan Rus varlıklarını satması ve elde edilen geliri Moskova'nın işgalinden sonra yeniden inşasını finanse etmek üzere Kiev'e vermesi için hükümler de içeren Ukrayna'ya uzun süredir ertelenen askeri yardımı onayladı.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, ABD'nin olası hamlesini "ekonomik sistemin tüm temellerinin yıkılmasından başka bir şey değil" ve "devlet mülkiyetine, devlet varlıklarına ve özel mülkiyete saldırı" olarak eleştirdi. Peskov, "Bu yasadışı eylemlerden başka bir şey olarak algılanamaz ve buna göre misilleme eylemlerine ve yasal işlemlere tabi olacaklardır" dedi.