Dünya

Britanya'da çalışan kiracıların üçte biri, işlerini kaybetmeleri halinde kiralarını ödemeye devam edemiyor

Britanya genelinde 2,2 milyon yetişkin işlerini kaybetmeleri halinde kiralarını hemen ödeyemeyecekler ve 3,2 milyon kişi de evlerini kaybetmekten bir maaş çeki uzakta

22 Ağustos 2023 10:44

T24 Dış Haberler

Britanya'da çalışan kiracıların üçte birinin, işlerini kaybetmeleri halinde kiralarını ödemeye devam edebilecek birikimleri yok.

Konut yardım kuruluşu Shelter tarafından 2 bin katılımcıyla yapılan araştırmaya göre, kiracıların birikimlerinin "neredeyse tamamen kuruduğu" ve sonuç olarak çalışan kiracıların yüzde 51'inin bir ay ya da daha az kira biriktirdiği, yüzde 34'ünün ise birikimlerinden hiç kira ödeyemeyeceklerini söylediği belirtildi.

Shelter, bunun Britanya genelinde 2,2 milyon yetişkinin işlerini kaybetmeleri halinde kiralarını hemen ödeyemeyecekleri ve 3,2 milyon kişinin de evlerini kaybetmekten bir maaş çeki uzakta oldukları anlamına geldiğini söyledi.

Birikimleriyle yalnızca bir aylık kirayı karşılayabilenler, iki yılda üçte bir oranında arttı

Daha fazla sosyal konut inşa edilmesi için lobi faaliyetleri yürüten yardım kuruluşu, birikimleriyle sadece bir aylık kirayı karşılayabilen kiracıların sayısının son iki yılda neredeyse üçte bir oranında arttığını belirtti.

Shelter'ın genel müdürü Polly Neate, özel kiracıların, "daha önce hiç olmadığı kadar büyük bir krizle karşı karşıya olduklarını" söyledi.

Neate şöyle devam etti:

"Sosyal konutlardaki ciddi eksiklik, başka hiçbir şey olmadığı için aşırı pahalı özel kiralamalar için rekabet etmek zorunda kalan geniş kitlelerin zar zor geçindikleri anlamına geliyor. Gıda ve ev faturaları artmaya devam ederken, evlerini kaybetmekten ve evsizlik korkusundan bir maaş çeki uzakta olan binlerce kiracı için durum tehlikeli."

Geçtiğimiz hafta Ulusal İstatistik Ofisi'nden gelen resmi veriler, işsizlik oranlarında ve özel kiralarda artış olduğunu gösterdi.

ONS, Birleşik Krallık'ta işsizlik oranının yüzde 4,6'ya yükseldiğini açıkladı ve bir gün sonra Birleşik Krallık genelinde kiracılar tarafından ödenen özel kiraların temmuza kadar yılda yüzde 5,3 arttığını bildirdi. Bu, 2016'dan bu yana ölçülen en büyük artış olarak kaydedildi.