Dünya

Brezilya lideri Lula, İsrail'in Gazze'de yaptıklarını Hitler'in yaptıklarıyla kıyasladı; Netanyahu ateş püskürdü

19 Şubat 2024 08:35

T24 Dış Haberler

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, İsrail'in Gazze'de yaptıklarını Nazi Almanyası'nın 2. Dünya Savaşı sırasında Holokost'ta yaptıklarıyla kıyasladı. Açıklama, İsrail'in sert tepkisini çekti.

Etiyopya'da düzenlenen Afrika Birliği zirvesinde konuşan Lula, "Gazze Şeridi'nde Filistin halkının yaşadıklarının tarihte bir benzeri yok. Tek örnek, Hitler'in Yahudileri öldürmeye karar verdiği zaman vardı" diye konuştu. 

Lula, "Bu askerlerin askerlere karşı olduğu bir savaş değil. Bu kadınlar ve çocuklar ile fazlasıyla hazır bir ordu arasında" dedi.

Lula, Hamas'ın en az bin 200 kişiyi öldürdüğü ve 253 kişiyi kaçırdığı 7 Ekim saldırılarını kınamıştı. Ancak İsrail'in karşı saldırılarında en az 28 bin kişiyi öldürerek Gazze'nin büyük bölümünü yerle bir etmesinin ardından Brezilya hükümeti, Tel Aviv'e karşı sert bir tutum izlemeye başladı. Lula, İsrail'i en yüksek sesle eleştiren dünya liderlerinden oldu. 

Brezilya liderinin son açıklaması, İsrail'in Gazze'deki Refah kentine karadan saldırmasının gündemde olduğu günlerde geldi. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Lula'nın açıklamalarının Holokost'u önemsizleştirmeyi ve Yahudilere zarar vermeyi hedeflediğini iddia etti.

Netanyahu, "İsrail'i Nazilerin Holokost'u ve Hitler'le kıyaslamak kırmızı bir çizgiyi aşmaktır" dedi.