Dünya

Boeing'in ilk insanlı uzay uçuşu ertelendi

07 Mayıs 2024 08:33

T24 Dış Haberler

NASA yetkilileri, Boeing'in ilk insanlı uzay uçuşunun, güvenlik kontrolü nedeniyle fırlatılışından yalnızca iki saat önce ertelendiğini söyledi. Astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams'ın oksijen tahliye vanasındaki olası bir sorun nedeniyle durma kararı verildiğinde Starliner'ın içinde oldukları belirtildi. 

Uzay aracının Florida'daki Cape Canaveral'dan havalanması ve Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) doğru yola çıkması bekleniyordu. Yeni bir fırlatma girişiminin en erken ne zaman gerçekleştirilebileceği netlik kazanmadı.

Görev, uzay aracının geliştirilmesindeki aksaklıklar nedeniyle birkaç yıl boyunca ertelenmişti.

Nasa şefi Bill Nelson, X hesabından “Bu geceki fırlatma girişimini durduruyoruz. Daha önce de söylediğim gibi, NASA'nın birinci önceliği güvenliktir. Hazır olduğumuzda fırlatırız" diye yazdı. 

Boeing, Elon Musk'ın SpaceX'i ile birlikte ISS'ye mürettebat taşıyabilen ikinci özel firma olmayı umuyor. Musk'ın şirketi bunu ilk olarak 2020 yılında Dragon kapsülüyle gerçekleştirmiş ve ABD'nin Rus uzay roketlerine olan bağımlılığını sona erdirmişti.

Starliner'ın ilk mürettebatsız test uçuşunun 2015 yılında yapılması planlanmıştı ancak 2019'a kadar ertelendi. Gerçekleştiğinde ise yazılım hataları dahili bir saat arızasına yol açarak iticilerin aşırı ateşlenmesine neden oldu. Aşırı yakıt yüketimi nedeniyle kapsül ISS'ye ulaşamadı.

Ağustos 2021'de ikinci bir deneme planlandı ancak Mayıs 2022'ye kadar tekrar ertelendi. Starliner nihayet Dünya'dan ayrıldığında, tüm görevini tamamlamayı başardı ancak sonrasında bazı iticilerin performansı ve aracın soğutma sistemi hakkında endişeler ortaya çıktı.