Dünya

BM kurumu, 'radikal İsraillilerin' yerleşkenin çevresini ateşe vermesinin ardından Doğu Kudüs'teki genel merkezini kapattı

Philippe Lazzarini

10 Mayıs 2024 14:38

T24 Dış Haberler

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), haftalardır devam eden saldırıların ardından Doğu Kudüs'teki genel merkezini kapattı. 

Ajansın başındaki Philippe Lazzarini, perşembe akşamı X hesabından yaptığı paylaşımda, "Bu akşam İsrailliler ikinci defa Doğu Kudüs'teki UNRWA genel merkezinin etrafını ateşe verdi" yazdı. Lazzarini, bunun birkaç gün içinde gerçekleşen ikinci benzer saldırı olduğuna dikkati çekti. 

Lazzarini, "Silahlı adamların eşlik ettiği bir kalabalığın dışarıda 'Birleşmiş Milletler'i yakıp yıkın' diye slogan attığı görüldü" dedi.

BM araçları için benzin ve dizel istasyonlarının bulunduğu yerleşkede saldırı anında BM ve UNRWA çalışanları da olduğu belirtildi. 

Lazzarini, saldırıda yaralanan olmadığını belirtirken yerleşkenin açık alanlarının "ciddi" hasar gördüğünü bildirdi. Yangın, UNRWA çalışanları tarafından söndürüldü. 

"Radikal İsraillilerin" haftalardır yerleşkenin önünde protestolar düzenlediğini belirten Lazzarini, bu hafta bir eylemde de binanın camlarına taşlar atıldığını belirtti. Lazzarini, son saldırının ise BM çalışanlarının hayatlarını tehlikeye attığını vurguladı.

UNRWA Direktörü, "Son aylarda BM ekibi ciddi anlamda tehdit ve tacizlere maruz bırakıldı. Yerleşkemiz ciddi anlamda vandalize edildi ve hasar gördü. Birden fazla defa İsrailli radikaller silahlı tehditlerde bulundu" dedi. 

Mart ayında İsrail, Gazze'de kıtlık riskinin en yüksek olduğu bölge olan kuzey Gazze'ye UNRWA gıda konvoylarının girmesine izin vermeyeceğini bildirmişti. İsrail hükümeti, UNRWA'yı Hamas'a destek vermekle suçlamıştı.

İsrail'in suçlamalarının ardından ABD ve birçok diğer İsrail müttefiki UNRWA'ya finansal destek sağlamayı bırakmıştı.