Ekonomi

"Bitcoin için 2025'in sonuna kadar 200 bin doları konuşmak mümkün"

Faiz indirimlerine yönelik sinyaller Bitcoin'deki artışı destekliyor

19 Mart 2024 09:09

Kripto para piyasalarında hareketlilik soluksuz devam ederken; Bitcoin’de yaşanan ralli sürüyor. Aralıksız yükselişini 7’inci aya taşıyan lider kripto para; tarihi zirvesini ise 73 bin doların üzerine çıkardı. Küresel bazda kripto paraların piyasa değeri 3 trilyon dolara yaklaştı. Bitci Borsa CEO'su Ahmet Onur Yeygün, 2025'in sonuna kadar 200 bir doları konuşmanın mümkün olacağını söyledi.

Ekonomi gazetesinden Şenay Zeren'in haberine göre; bitcoin fiyatındaki yükselişte, spot Bitcoin borsa yatırım fonlarının (ETF) onaylamasıyla beraber spot Bitcoin ETF’lerine artan yatırımcı ilgisi öne çıkıyor. Diğer taraftan, teknoloji hisselerinde pozitif seyir de kripto paraları destekliyor.

Nisanda gerçekleşecek Bitcoin yarılanma (halving) sürecinin, kripto paranın fiyatındaki yükselişi hızlandırması beklenirken; yukarı yönlü ivmenin 4 aydır devam etmesiyle bazı uzmanlar yarılanma sonrası bir duraklama dönemine girilebileceğini tahmin ediyor.

Her 4 yılda bir gerçekleşen yarılanmayla, Bitcoin madencilik ödülü yarıya indiriliyor ve böylelikle piyasaya giren Bitcoin arzı azalıyor. Talebin sabit kalması ya da artması durumunda da fiyatlar yükseliyor.

Öte yandan, majör merkez bankalarının (ABD Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası), bu yıl faiz indirimlerine başlayacağına yönelik sinyaller de Bitcoin’deki artışı destekliyor.

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan, Bitcon'in yıl sonu değerini hesaplamanın, spekülatif bir varlık olduğu için zor olduğunu belirterek, "Şu anki rekor seviyelerinin çok daha üzerine gitme ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyorum. Çünkü daha kolay bir şekilde hem bireysel hem de kurumsal yatırımcıların ulaşımına açılmış durumda. Bitcoin yarılanması ise, benim açımdan çok önemli değil. Çünkü hangi yıl hangi dönemde yarılanacağını biliyoruz" diye konuştu. 

Bitci Borsa CEO’su Ahmet Onur Yeygün ise, "Bitcoin’in yılı hangi seviyede tamamlayacağına dair bir tahminde bulunmak oldukça zor, çünkü bu dönemde diğer dönemlere kıyasla çok farklı etkenler mevcut. Ancak 2025’in sonuna kadar 200 bin doları konuşmak oldukça mümkün. Bitcoin yarılanmasından sonra, bir Bitcoin’i kazmanın maliyeti oldukça yükselecek. Arzın zorlaşmasının fiyata pozitif etki etmesini beklemek çok doğal bir durum" ifadelerini kullandı.