Dünya

Birleşmiş Milletler: Gözaltındaki Filistinli kadınlar ve kız çocukları cinsel saldırıya maruz bırakılıyor

Rapora göre Filistinli kadınlar ve kız çocukları sığındıkları yerlerde İsrail güçleri tarafından bilerek hedef alınıyor

20 Şubat 2024 12:39

T24 Dış Haberler

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), Gazze'deki kız çocuklarının ve kadınların yaşadıklarını aktardığı bir rapor yayımladı. Rapora göre Filistinli kadınlar ve kız çocukları sığındıkları yerlerde İsrail güçleri tarafından bilerek hedef alınıyor ve gözaltına alınanlar İsrail ordusu subayları tarafından çeşitli cinsel saldırı biçimlerine maruz bırakılıyor. 

OHCHR'nin Kadınlara ve Kız Çocuklarına Yönelik Şiddet, Nedenleri ve Sonuçları Özel Raportörü Reem Alsalem; Filistin topraklarında insan haklarının durumu Özel Raportörü Francesca Albanese; başkan Dorothy Estrada Tanck ve Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik ayrımcılık çalışma grubundan Claudia Flores, Ivana Krstić, Haina Lu ve Laura Nyirinkindi'den oluşan çalışma grubu Gazze'deki kadınların ve kız çocuklarının durumuna ilişkin bilgi paylaştı

"Öldürüldüklerinde ellerinde beyaz bez parçaları vardı"

Komiserliğin raporuna göre Gazze'de Filistinli kadınlar ve kız çocukları sığındıkları yerlerde ya da kaçarlarken İsrail ordusu tarafından kasten hedef alınıyor. OHCHR yetkilileri, "Bazılarının İsrail ordusu ya da bağlı güçler tarafından öldürüldüklerinde ellerinde beyaz bez parçaları olduğu bildirildi" ifadelerini kullandı. 

Uzmanlar, 7 Ekim'den bu yana Gazze ve Batı Şeria'da aralarında insan hakları savunucuları, gazeteciler ve insani yardım çalışanlarının da bulunduğu yüzlerce Filistinli kadın ve kız çocuğunun keyfi olarak gözaltına alınmasından ciddi endişe duyduklarını ifade etti.

Birçoğunun insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleye maruz kaldığı, hijyenik pedler, yiyecek ve ilaçtan mahrum bırakıldığı ve ciddi şekilde darp edildiği bildirildi. En az bir olayda ise Gazze'de gözaltına alınan Filistinli kadınların yağmurda ve soğukta, yiyecek verilmeden bir kafeste tutulduğu iddia edildi.

"Gözaltındaki Filistinli kadınlar ve kız çocukları çırılçıplak soyuluyor, görüntüler internete konuluyor"

"Gözaltındaki Filistinli kadın ve kız çocuklarının, İsrail ordusunun erkek subayları tarafından çırılçıplak soyulmak ve üzerlerinin aranması gibi çeşitli cinsel saldırı biçimlerine maruz bırakıldıklarına dair haberler bizi özellikle üzmektedir" denilen OHCHR açıklamasında, kadın tutukluların aşağılayıcı koşullarda çekilen fotoğraflarının da İsrail ordusu tarafından çekildiği ve internete yüklendiği bildirildi.

Uzmanlar, aralarında kız çocuklarının da bulunduğu bilinmeyen sayıda Filistinli kadın ve çocuğun Gazze'de İsrail ordusuyla temas kurduktan sonra kaybolduğunun bildirilmesinden duydukları endişeyi dile getirdi ve "En az bir kız bebeğin İsrail ordusu tarafından zorla İsrail'e nakledildiğine ve nerede oldukları bilinmeyen çocukların ebeveynlerinden ayrıldığına dair rahatsız edici raporlar var" ifadelerini kullandı. 

Uzmanlar, "İsrail Hükümetine, Filistinli kadın ve kız çocuklarının yaşam, güvenlik, sağlık ve onur haklarını koruma ve hiç kimsenin cinsel şiddet de dâhil olmak üzere şiddet, işkence, kötü muamele veya onur kırıcı muameleye maruz kalmamasını sağlama yükümlülüğünü hatırlatırız" dedi.