Ekonomi

Birinciliği kimseye kaptırmadık; araç alırken en fazla vergi ödenen ülke Türkiye!

33 bin dolarlık otomobil, Türkiye'de 62 bin dolar

01 Aralık 2023 08:32

OECD verilerine göre Türkiye, Avrupa’da araç satın alınırken en fazla verginin ödendiği ülke. Vergisiz fiyatı 33.000 dolar olan bir aracın Türkiye fiyatı vergiler dolayısıyla 62.304 dolara yükselirken; Almanya, Fransa ve Lüksemburg gibi ülkelerde teşviklerden dolayı araçların son satış fiyatı vergisiz fiyatından daha ucuz oluyor.

Euronews'in haberine göre, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) “Tüketim Vergisi Eğilimleri 2022” ve Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) verilerine göre AB ülkelerinde otomobillerden alınan KDV oranı yüzde 17 ile yüzde 27 arasında değişiyor. Türkiye’de ise KDV oranı 2023 yılında yüzde 18’den yüzde 20’ye yükseldi. Birçok ülkede özellikle elektrikli araçlarda çeşitli vergi indirimleri ve teşvikler de bulunuyor.

Avrupa ülkeleri arasında araç fiyatlarını karşılaştırırken sadece KDV fiyatına bakmak anlamlı değil çünkü bazı ülkelerde ÖTV gibi ilave vergiler de alınıyor. Bunların başında ise açık ara Türkiye geliyor. En düşük ÖTV dilimi matrah sonucu yüzde 80 uygulanmaya başladı.

Araç satın alırken ödenen toplam vergi miktarını görmenin en iyi yolu “vergisiz” ve “tüm vergiler dahil” fiyatları karşılaştırmak. OECD son çalışmasında bunu 2022 yılı vergi oran ve düzenlemelerine göre hesapladı.

Hesaplama dört ayrı araç kategorisi için yapıldı. Buna göre dört ayrı kategoride de tüm vergiler dahil araç fiyatlarının en yüksek olduğu ülke Türkiye çıktı. Üstelik bu hesaplama 2022 yılı vergi oranlarını yansıtıyor. Türkiye’de hem KDV hem de ÖTV yükseldi. 2023’ün ikinci yarısında vergi sonrası son satış fiyatı daha da yükseldi.

33 bin dolarlık otomobil, Türkiye'de 62 bin dolar

A kategorisindeki aracın vergisiz fiyatı 33 bin Amerikan doları olarak kabul edilirse bunun vergiler sonrası Türkiye’deki satış fiyatı 62 bin 304 Dolar oluyor. Grafikte görüldüğü üzere İkinci sıradaki Macaristan’da bu aracın vatandaşa maliyeti 41 bin 910 dolar. Arada çok büyük bir fark var. Birçok ülkede aracın son satış fiyatı 40 bin dolar bile değil.

Bazı ülkelerde teşviklerden dolayı araçların son satış fiyatı vergisiz fiyatından daha ucuz. Almanya, Fransa ve Lüksemburg buna örnek ülkeler. A kategorisinde vergisiz fiyatı 33 bin Dolar olan aracın tüm vergiler sonrası satış fiyatı Fransa’da 28 bin 366 Dolar.

D kategorisinde vergiler öncesi fiyatı 50 bin Dolar olan bir aracın her şey dahil fiyatı Türkiye’de 188 bin 800 Dolar. Türkiye’yi Danimarka (154 bin 492) ve Hollanda (129 bin 329) takip ediyor. Bu kategorideki bir aracın son satış fiyatı ülkelerin yarıdan fazlasında 70 bin Dolardan düşük.

Vergi dilimi yükseltildi

Öte yandan OECD’nin hesaplaması 2022 yılı vergi oranlarını yansıtıyor. Türkiye’de araçlardan alınan KDV yüzde 18’den yüzde 20’ye yükseldi. Aynı zamanda araç fiyatlarına gelen zamlarla birlikte en düşük vergi dilimi yılın ikinci yarısından itibaren yüzde 80’e çıkmış durumda.