Dünya

Bir sürpriz olur mu: Haley, New Hampshire Cumhuriyetçi Parti ön seçimlerinde Trump'la arasındaki farkı yüzde 4'e indirdi

24 Aralık 2023 09:13

T24 Dış Haberler

ABD'de eski Güney Carolina valisi Nikki Haley, anketlere göre New Hampshire eyaletinde yapılacak Cumhuriyetçi Parti ön seçimlerinde eski Başkan Donald Trump'la arasındaki farkı yüzde 4'e kadar indirdi. Sonuçlar, yarışın beklenenden daha yakın geçebileceğini gösteriyor. 

American Research Group Inc.'in perşembe günü yayımladığı ankete göre 23 Ocak'ta yapılacak New Hampshire ön seçimlerinde Trump yüzde 33, Haley ise yüzde 29 oy alacak. Bu, Trump'la Haley arasındaki farkın yüzde 4'lük yanılma payının içinde olduğunu gösteriyor. 

Haley'nin farkı kapadığını gösteren anketten bir gün önce yayımlanan Saint Anselm Üniversitesi New Hamsphire Siyaset Enstitüsü'nün araştırması, Haley'nin eyalette eylül ayından bu yana oylarını iki katına çıkardığını göstermişti. Saint Anselm araştırmasında Trump, Haley'nin yüzde 44'e 30 önündeydi.

Sonuçlar, Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adaylığı için Trump hala favori olsa da, Haley'nin muhafazakar seçmen için bir alternatif olarak öne çıktığını gösteriyor. 

New Hampshire Üniversitesi Araştırmalar Merkezi Direktörü Andrew Smith, daha önce USA Today'e yaptığı açıklamalarda, "Trump'ın eyalette yüzde 50'nin altına düşmesinin parti içinde ciddi bir rekabet olduğunu gösterdiğini" ifade etti. 

Haley, 2016'da Trump Başkan seçildiğinde ABD'nin BM Daimi Temsilcisi'ydi; ondan önce 2011 ile 2017 arasında Güney Carolina eyaletinin valiliğini yapmıştı.

Haley'nin Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olabilmek için ülke genelinde Trump'la kapaması gereken büyük bir fark var. Trump'ın neredeyse tüm eyaletlerde Haley'nin önünde yarışa başlaması bekleniyor. Ön  seçim sürecinin kaderinin belirlenmesinde Trump hakkında yürütülen yargı süreçlerinin önemli rol oynaması bekleniyor.