Dünya

Biden, Navalni'nin eşi ve kızıyla görüştü

23 Şubat 2024 15:23

T24 Dış Haberler

Joe Biden, hayatını kaybeden Rus muhalif lider Navalni'nin eşi ve kızıyla özel bir görüşme gerçekleştirdi.

Biden'ın Yulia ve Dasha Navalni ile yaptığı görüşmenin ardından ABD Başkanı, Navalni'nin "cesaret mirasının onlarda yaşayacağını" söyledi.

Cezaevi servisi, Navalni'nin yürüyüşe çıktığı sırada aniden öldüğünü açıklamıştı. Ancak eşi kocasının ölüm emrini Rusya Devlet Başkanının verdiğine inandığını söyledi. 

Bazı dünya liderleri de Navalni'nin ölümünden doğrudan Vladimir Putin'i sorumlu tutarken Perşembe günkü toplantının, ABD'nin Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar açıklamaya hazırlandığı bir döneme denk geldiği öne sürüldü. 

Beyaz Saray tarafından yayınlanan fotoğraflarda Biden'ın Yulia'ya sarıldığı ve San Francisco'daki bir otel odasında Yulia ve Dasha ile konuştuğu görüldü. Daha sonra Biden gazetecilere yaptığı açıklamada "Yulia mücadeleye devam edecek. Vazgeçmeyecek" dedi.

Ulusal güvenlik sözcüsü John Kirby, yeni önlemler paketinin Navalni'nin başına gelenlere yanıt niteliğinde olduğunu söyledi. Kremlin, Navalni'nin hapishanede öldürüldüğü iddialarını reddetti ve Batı'nın Navalni'nin ölümüne verdiği tepkiyi "histerik" olarak nitelendirdi.

YouTube'da yayınlanan bir videoda Navalni'nin annesi, oğlunun cenazesi nedeniyle yetkililer tarafından tehdit edildiğini söyleyerek, "Gözlerimin içine bakarak, gizli bir cenaze törenini kabul etmezsem oğlumun cesedine bir şey yapacaklarını söylüyorlar" diye konuştu.